Győri természeti kincskereső – Megóvták a tölgyfát a vásárcsarnoknál

Ami nem sikerült az egykori ifiház helyén, az összejött az új, vásárcsarnok melletti parkolólemeznél.

Szeghalmi Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Szomorú tény

Ami nem sikerült az egykori ifiház helyén, az összejött az új, vásárcsarnok melletti parkolólemeznél. Emlékezetes, szomorú tény, hogy a belvárosi Árpád parkolóház alapozása előtt széles civil tiltakozás ellenére – volt élőlánc is – vágták ki azt a vadgesztenyefát, ami köré építették az ifjúsági házat anno.

Jövőbe mutató lépés

„Az új, csarnok melletti parkolólemez keleti oldalánál azonban sikerült úgy alakítani az épületet, hogy csak pár ága essen áldozatul az egészséges tölgyfának. Ezért dicséret illeti az építőket. Szimbolikus, jövőbe mutató lépés ez Győrben. Az eset jól mutatja, hogy igenis lehet és kell is figyelni a zöldszempontokra a jelentős volumenű beruházások során szerte a városban” – közölte Lajtmann Csaba környezetvédő, a helyi Reflex civil szervezet programvezetője.

Túlélni a fejlesztést

A Győri Természeti Kincskereső e heti „menüjében” nem véletlenül párosítottuk egy „csomagba” a Bartók Béla úti platánfát és a csarnok szomszédságában növekvő tölgyfát. Mindketten úgy élték túl a fejlesztéseket, hogy az eredeti terveken időt, energiát nem spórolva változtatni kellett. A tanulsága ezeknek a győri zöldtörténeteknek az, hogy meg lehet menteni a természeti értékeket a város szívében is. Csak akarat kell hozzá.

Lehet így is építeni parkolóházat: két autóval kevesebb hely jut, de a szép tölgyfa továbbra is mosolyt csal mindannyiunk arcára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában