Győri természeti kincskereső – Marcalváros tüdeje – fotók

Ha a Püspökerdő Győr tüdeje, akkor a Kiserdőt nyugodt szívvel nevezhetjük Marcalváros tüdejének.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Relaxáló hatás

Győr legfiatalabb erdejéről van szó, az Arany-iskolától az Apor-iskolaközpontig tisztítja a levegőt a több száz fa. „Három éve fedeztem fel ezt a gyönyörű, zöld szigetet. Zsömi kutyámmal kezdtünk itt sétálni, játszani, feltöltődni. A Kiserdő a stresszes napok után is nyugalommal tölt el, kikapcsol. Relaxáló hatását receptre kellene felírni” – mondta nevetve Ágh Zsuzsa, aki figyelmünkbe ajánlotta a Kiserdőt.

Amit egyébként olvasónk említett, az Egyesült Államokban már valóság: a mindennapi mókuskereket nehezen viselő amerikaiaknak az orvosok „felírhatnak” túrákat, a páciensek pedig így ingyenes belépőket kapnak a nemzeti parkokba.

Vissza Marcalváros tüdejébe! Fotós kollégánk, Csapó Balázs is rendszeresen jár a Kiserdőbe. Szerinte az erdő ősszel mutatja a legszebb arcát, de mindegyik évszaknak megvan a védjegye, a fények, a meleg színek pedig mindig lenyűgözők. A Kiserdőben nyárfák vannak többségében. Ez az allergiásoknak nem túl jó hír, igaz, a virágzást követő tavasz végi, nyár eleji „havazás” csak pár hétig tart.

Ágh Zsuzsa és Zsömi kutyája hetente kétszer-háromszor töltődik fel a marcalvárosi Kiserdőben. Fotó: Csapó Balázs

Facsere

Dr. Dézsi Csaba András polgármesterként hozott első döntéseinek egyike volt, hogy a Kiserdőben átgondolt erdőgazdálkodás keretében egészségesekre cserélik az elöregedett fákat. 2017-ben a marcalvárosiak féltették szeretett erdejüket, s attól tartottak, hogy a területet felparcelázzák és társasházakat alakítanak ki itt. Szerencsére ez eddig nem történt meg. Reméljük, a jövő sem tartogat kellemetlen meglepetéseket ez ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában