Győri természeti kincskereső – Kovalter, a vadregényes strand – fotók

„Idill, nyugalom” – tömören ennyit mondott kérdésünkre Márton György a Kovalternél. A győri férfi három évtizede horgászik a Rába kis ágán, az érintetlen természet szépsége lenyűgözi itt.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Érintetlen természet

Még a nyolcvanas években is naponta 1500–2000-en jártak a Kovalterre, a Rába győri szabadstrandjára fürdeni, hűsölni nyáron. Patkás Tomi, a kisalföldi láb nélküli paraúszó a rendszerváltás előtti hősidőkben úszómesterként kereste a kenyerét itt. Azóta óriásit fordult a világ: a Kovalternél hosszú évek óta csak napozni szabad, fürdeni tilos. Pár tucatnyian járnak ide nosztalgiázni a meleg hónapokban, mindig akad néhány horgász is.

A Kovalter tiszta levegőjét, töltését futók, bringások veszik rendszeresen igénybe sportolásra. Ott jártunkkor szomorúan láttuk: a festői fákkal övezett területet páran illegális hulladéklerakóként használják. Ezerszer leírtuk már, de nem tudjuk elégszer: aki „kiszenvedi” a mocskát a természetbe, sokkal nehezebb dolga van, mintha felkeresné bármelyik hulladéklerakót.

„A Kovalternél találkozunk”

A vadregényes strand névadója az a Kovalter Gyula, aki 1935-ben kisvendéglőt alapított a Rába partjától alig pár száz méterre. A főleg halászlét és halételeket kínáló hely gyorsan népszerűvé vált, s így szinte észrevétlenül épült a mindennapi beszédbe Győrben és a város környékén, hogy „a Kovalternél találkozunk”.

Az alapító fia, ifjabb Kovalter Gyula idén tavasszal hunyt el 95 évesen. A családja és az égig érő fákkal körülölelt strand történetéről a kisalfold.hu-n olvashatnak bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában