Győri természeti kincskereső – Festői sziget a Belváros szívében – fotók

A legöregebb platánokat az 1850-es évek környékén ültették, a fiatalabbak is közel évszázadosak a szigeten.

Szeghalmi Balázs

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Mentsvár a kánikulában

„Kevés város akad, ahol olyan park található a központban, amelyet folyó két ága ölel körül. Örülök annak, hogy a múlt keddi vihar meg se kottyant a közel százötven éves platánfáknak a Radó-szigeten.

A legöregebb platánokat az 1850-es évek környékén ültették, a fiatalabbak is közel évszázadosak a szigeten. A kánikulai melegek idején mentsvár a sziget. Mindig mozog a levegő, köszönhetően a vízpart közelségének” – kezdte Szabó Béla öttevényi fotográfus, aki rengeteget fényképezi a kisalföldi megyeszékhelyet.

Szégyenfolt

A XIX. század végén, Zechmeister Károly polgármestersége alatt mintaszerűen parkosították a szigetet, amely azóta közkedvelt séta- és pihenőhely a folyók városában. A hatalmas, széles törzsű platánok a sziget déli részén találhatók, az északi felén vadgesztenyefák állnak.

A sziget egyetlen szégyenfoltja Győr első csónakháza, amelyre igencsak ráférne a felújítás. A Radóról többször lopnak növényeket, az egynyári virágokat pedig néha letapossák. A park székeit már nem törik és nem is tudják hazavinni egyesek, mivel összekapcsolták azokat.

Sorban álltak az ifjú párok

„Gyakran üldögélek a szigeten, az egyik kedvenc helyem a városban. Igaz, napjainkban már egyáltalán nem fotózom a Radót. Anno a nyolcvanas években gyakran hoztam ide ifjú párokat esküvői fotózásra. Voltak olyan szombatok, amikor a menyasszonyok és a vőlegények sorban álltak a legszebb fák mellett” – nosztalgiázott Szabó Béla.

Az öttevényi fotográfus hozzátette: „A téren kicsit hiányérzetem van, hogy a Zenepavilonban már nem tartanak hétvégi koncerteket nyáron.” A múltban a szigetet Sétatéri-szigetnek nevezték. Mai nevét Szentmártoni Radó Kálmánról, a Rába Szabályozó Társulat egykori igazgatójáról kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában