Győri természeti kincskereső – Akvarelleken a Zrínyi utcai kórház kertje – fotók

Írásunkban fény derül arra, hogy a Zrínyi utcai kórház kertje már több festményt ihletett.

Szeghalmi Balázs

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Az élet apró örömei

Meglátni a jót, keresni a szépet és tiszta szívből örülni neki. Ezek az élet apró örömei. Hargitai Bea rendületlenül járja Győrt a bringájával, telefonjával fotózza a fákat, utcákat, tereket, amelyeket különlegesnek érez. Ezt követően a nyugdíjas asszony gyárvárosi otthonában akvarellfestményeken örökíti meg az elcsípett pillanatokat.

Méltóságteljes kert az ódon falak mellett

„A férjem tavaly nyolc hónapot töltött a Zrínyi utcai kórház ápolási osztályán, itt hunyt el. Naponta jártam hozzá. Ekkor tűnt fel, hogy sok kincset rejt a kórház kertje és méltóságteljesek a Zrínyi utcában sorfalat álló hatalmas, öreg, de szerencsére egészséges fák” – hallottuk Hargitai Beától, miközben a kórház kertjéről festett akvarelljeit mutatta.

A Zrínyi utcai kórház szárnyait a XIX. század végén, 1890-ben építették, majd öt évvel később adták át. Első igazgatója dr. Petz Lajos volt. Az a mai napig érződik a Zrínyi utcai kórházon, hogy gondosan tervezték, komoly szerepet szántak a zöldterületeknek anno.

Figyeltek a betegek minél gyorsabb gyógyulására úgy, hogy a természetet is segítségül hívták. A felépülést könnyítik a ligetet idéző fák, színes virágok, bokrok. Győr klasszikus utcájában parányi zöld ékszerdoboz a kórház kertje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában