Győri természeti kincskereső – A Püspökvár kertje – fotók

Győr történelmének izgalmas helyszíne a Püspökvár.

Szeghalmi Balázs

2020.09.28.Püspökvárkert.Gyõr.Fotó:Huszár Gábor,KA

Fotó: HUSZAR GABOR

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Ha a falak vallanának a múltról

Győr történelmének izgalmas helyszíne a Püspökvár. Ha mesélni tudnának az ódon falak, török támadásról, a Vaskakas legendájáról, az erőd 1598-as visszafoglalásáról, Napóleon pusztításáról regélnének. A múlt zivataráról két obeliszk is árulkodik.

Az egyiken a vértanú győri püspökök mementója olvasható, a másikon a törököket városunkból elűző két hős, Pálffy Miklós és Adolf von Schwarzenberg kapott helyet.

Sétányszerű park

Az egyhektáros terület a rendszerváltás előtti időkben is helyi természetvédelmi védettséget élvezett. Akkoriban ez a „zöld bélyeg” az értékes öreg faállománynak szólt. A famatuzsálemek idővel elszáradtak, a helyüket pompásan gondozott, sétányszerű park vette át.

Napjainkban levegősebb a díszkert, mint három-négy évtizeddel ezelőtt: az idill szigete pár hatalmas fával, többtucatnyi virággal, különleges panorámával a Rábára és a Mosoni-Dunára.

A perzsa varázsfa titka

Szájhagyomány szerint itt él Győr legöregebb lilaakáca, amely fiatalosnak tűnik, hisz rendszeresen metszik, azonban gyökere több méter mélyből ered. A díszkert origójában idős vadgesztenyefa magasodik, nem messze tőle fekete dió méretes terméseit vesszük szemügyre. A Káptalandomb különleges növénye a perzsa varázsfa, amelynek titka a leveleiben rejlik. A színük fényes zöld, mely ősszel karmazsinvörösre, égő liláspirosra változik.

A várfal közelébe ültetett tiszafasövényt fiatal fák alkotják. A tíz rózsaágyat többféle színváltozatú, új telepítésű virágok teszik változatosabbá. A díszkertnek ékköve az öreg kocsányos tölgy, valamint a bejárat melletti császárfa is.

Ritkán látogatható

A Püspökvár kertje az év jelentős részében nem látogatható. Két hete a Kulturális Örökség Napjai hétvégéjén többen gyönyörködhettek benne. A sűrűbb nyitvatartást jelenleg a járvány sem segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában