Győri természeti kincskereső – A „láthatatlan” tornyos tölgy Győr szívében – fotók

Aki gyalog vagy biciklivel járja a Belvárost, gyakran halad el a tornyos tölgy mellett a Vízügyi Palota előtti Megyeháza téren.

Szeghalmi Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Fiatalabb az üvegpalotánál

„Bár sokunknak fel sem tűnik, két Kisalföld-olvasó is kedvenceként jelölte meg a szép fát” – kezdte Lajtmann Csaba, a Győri Természeti Kincskereső program koordinátora, majd sajnálkozva tette hozzá: az egyik beküldő sem tudta vállalni a fa képviseletét.

Próbáltunk utánajárni a fa történetének, ami biztos: fiatalabb a mögötte tornyosuló üvegpalotánál, hisz annak építésekor a területet átalakították, a korabeli képek alapján a fa helyén is épületek álltak. A Vízügyi Palotát Győr alapításának 700. évfordulójára, 1970-re húzták fel. Látványa a hetvenes évek építészetét tükrözi, a győriek jelentős többsége esztétikailag elégedetlen a hatalmas monstrummal napjainkkal.

 

Amikor ünneplőbe öltözik a fa

„Érdekesség, hogy miután a megfakult leveleit a tornyos tölgy csak későn vetkőzi le, így a fa is szerepet kap a Belváros adventi díszítésében és „beugró” karácsonyfaként világít az ünneplőbe öltözött városmagban” – hallottuk Lajtmann Csabától.

A két jelölést örömmel nyugtázva látjuk: a helyieknek nem csak a legnagyobbak, a legidősebbek, vagy a leglátványosabb természeti értékek számítanak, hanem az ilyen hétköznapiak is, mint a szóban forgó fa, amely karnyújtásnyira van tőlünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában