Győri természeti kincskereső – a bálványosi nádas, avagy szabadidőpark szemétlerakó helyett – fotók

A Bálványosi Zöld Sziget Egyesület 2004-ben alakult Révfalu és Kisbácsa városrészek határán, az itt élő lakók összefogásával.

Szeghalmi Balázs

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

100 fát ültettek

„A 2000-es évek elején épültek az első családi házak az utcában. Az akkori lakók közössége döntött úgy, hogy felszámolja a nádas melletti illegális hulladéklerakót, a virágzó parlagfűmezőt. A megtisztított területen 100 fát és 300 cserjét ültettünk, majd szabadidőparkot hívtunk életre az önkormányzati területen sokak örömére” – kezdte Prettenhofferné Kovács Klára, a Bálványosi Zöld Sziget Egyesület elnöke, aki 2007 óta tagja a győri civil szervezetnek.

Egyedülálló koncepció

Ne feledjük: történetünk kezdetén a XXI. század elején járunk. Ez a korszak a nagy többség számára nem az összefogásról és a közösségi tervekről emlékezetes. Révfalu, Kisbácsa, Sárás találkozásánál, a Borostyán sétány és a Votinszky utca mentén a lápos talajból égbe nyúló nádas, valamint a virágos rét érintetlen zöldterületet biztosított az elképzelés megvalósítására. Miután a helyi családok fákat és cserjéket ültettek a jövő generációinak, elkezdték kialakítani a szabadidőparkot foci- és röplabdapályával, tűzrakó hellyel, padokkal, asztalokkal és persze játszótérrel a kicsiknek.

„Mintha nyaralnánk”

„Biztosak voltunk benne, hogy a gyerekeink örömmel játszanak a nádas mellett. Szívesen néznek gólyákat és más madarakat, hallgatják a békákat és sokat időt töltenek a jó levegőn. Az önkormányzattól kölcsönkapott egy hektárt saját erőnkből tartjuk rendben a mai napig. A szabadidőparknak köszönhetően egész évben olyan érzésünk van, mintha nyaralnánk.

Már csak ezért megéri a befektetett munka. Más győri városrészekből is sokan érkeznek kikapcsolódni a bálványosi nádas szomszédságába. Ez is öröm számunkra, bár volt már arra példa, hogy táblákban, szemetesekben kárt tettek vandálok” – zárta szavait Prettenhofferné Kovács Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában