Az élet szép

2020.05.04. 06:02

Győri nyugdíjast mutatunk, aki hobbijával kimaxolja a karantént

Ha a vírus szóba kerül, mindig kiemeljük: vigyázzunk idős embertársainkra. A járványügyi óvintézkedések miatt azonban keveset hallunk a nyugdíjasokról, nem egyszerű beszélgetni velük, megkérdezni tőlük, hogyan élik át a nehéz napokat. Az adyvárosi Fekete László telefonon vettük fel a kapcsolatot és a mindennapjairól faggattuk.

Szeghalmi Balázs

2020.04.23. Fekete Tamás nyugdíjas hímzéssel tölti szabadidejét a kijárási korlátozás ideje alatt, Fotó Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Kenyér pult alól

„Rendszert viszek az életembe. Fontos, hogy most is legyen menetrend, ami szerint beosztom a mindennapokat. Vagy az unokám hoz ételt – kopog és leteszi az ajtó elé –, vagy magam vásárolok 9 óra és dél között.

1995 óta a Vásárcsarnokba járok – szép lett az új csarnok –, van bejáratott hentesem, pékségem. Amikor mindent elkapkodtak az emberek a járvány elején, akkor is jutott kenyér. Pult alól kaptam fél kilót” – kezdte Fekete László.

Kiállítás anno

Az adyvárosi nyugdíjas férfi az önkormányzattól kapja az ebédet 665 forintért. „Nem akartam ezzel élni, azt gondoltam, vannak nálam rászorultabbak, végül rábeszéltek. Nem bántam meg, finom az étel, nem kell főznöm, több idő jut a hobbimra” – hallottuk.

Az idős úr szabadidejében boldogan hímez, varr. Munkáiból győri kiállítás is nyílt egykori kiváló újságíró kollégánk, Harcsás Judit közreműködésével.

Fekete László győri nyugdíjas a szabadidejét hímzéssel, varrással tölti a járvány idején. A hobbija élete legnagyobb traumáján segítette át. Fotók: Csapó Balázs

Aktívnak maradni

„Amikor hallom a nyugdíjas társaktól, hogy csak tengnek-lengnek, nem akarok hinni a fülemnek. Hogy lehet unatkozni? Az életet addig kell kihasználni, aktívnak maradni, ameddig lehet. Annyi sok szép történettel, üggyel, emberi kapcsolattal foglalkozhatunk.

A hímzés és a varrás életem legnagyobb traumáján, a feleségem elvesztésének feldolgozásán segített át. Miután elment a párom, így próbáltam kikapcsolni az agyam és arra koncentrálni, hogy tisztességgel felneveljem az unokánkat” – mondta Fekete László.

Különböző minták

Közel két évtized után az adyvárosi nyugdíjas kalocsai, rábaközi és torockói mintákat is hímez. „A szeretteimnek, barátaimnak mindig adok a legszebb munkáimból. Egyelőre most csak gyarapodik a szekrény terítőkkel, de nem lesz ez mindig így. Azért mi is alig várjuk, hogy véget érjen ez a rossz álom” – búcsúzott Fekete László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában