Fényképpel és rajzzal alkot

2019.11.28. 10:32

Fényképpel és rajzzal alkot a fiatal újrónafői fotós

Vecsei Zéta még csak huszonhét éves, de már számos kiállítása volt.

Kiss Anikó

Szombaton nyílik a Mosonmagyaróvár Fotó Egyesület éves tárlata. Vecsei Zéta még csak huszonhét éves, de már számos kiállítása volt. A szombati tárlaton nemcsak két fotója szerepel majd, hanem az összes alkotást ő rendezte el a kiállítóteremben.

– Gyerekkorom óta foglalkoztat a fényképezés – fogalmazott Vecsei Zéta fotós –, történetek, helyzetek, dilemmák, a belső és a külső világ változó viszonya inspirál. Habár én ugyanúgy nyomom le a gombot fényképezéskor, és ugyanúgy fénnyel dolgozom, mint mások, talán a mondanivalóm és a képi világom különbözik a többi fotósétól. Bár a legelső képemre nem emlékszem, csak az érzés maradt meg, hogy amit akkor láttam, később egy papíron ott maradt.

Volt pár országos és nemzetközi pályázat, ahova beválogatták képeit, de fotószövetségek versenyeire már nem nevezne, azt mondja, hogy a „versenyfotózás” nem az ő terepe. Kézzel rajzolt elemeket is alkalmaz a munkái során. Volt olyan képmanipulációja, ahol a portré­alany például rajzolt volt.

– A témáknak is mint a képalkotó elemeknek, alá kell rendelniük magukat az üzenetnek, amit a fotós gondol valamiről, így nincs kedvenc témám. Fényképezéssel, értsük ez alatt a lámpák és fényterelők beállításait, jól bánok. Van hozzá türelmem. Valamint a számítógépes utómunkákat szoktam alkalmazni, ez nagyon érdekel.

Aki nem látogatott el valamelyik kiállítására, az is megcsodálhatja munkáit, ha ellátogat Újrónafő önkormányzat honlapjára. A település szülötte Zéta is.

– Készítem már a saját honlapom, amin meg lehet majd nézni a képeimet, valamint egy Facebook-oldalt.

A fiatal fotósnak jó érzéke van terek berendezéséhez is. A Mosonmagyaróvár Fotó Egyesület éves kiállításán az alkotásoknak ő találja meg a legmegfelelőbb helyet és az elrendezést ő alakítja ki. Zéta művész családba született, apukája festőművész.

– Mielőtt véglegesíteném a munkáimat, édesapám a főtanácsos, benne megbízom, nagyon sokban egyezünk. Eddig a tollak töltötték be a főmotívum szerepét, most alakul a következő főmotívum, de még nem áll készen annyira a koncepció, hogy ezt már el merjem árulni. Alapvetően műtermi eszközökkel szeretek dolgozni, digitális technikával. Felszerelésem is ahhoz igazodik. Ha akarnék se tudnék természetfotókat vagy szociofotókat készíteni velük. Törekszem arra, hogy emberábrázolás legyen a munkáimon. Most szombaton is két ilyen munkámat mutatom majd be – zárta szavait Vecsei Zéta.

Fotóegyesület

A Mosonmagyaróvár Fotó Egyesület 1993-ban alakult a helyi művelődési ház fotóköréből. Fennállásunk óta minden évben új kiállítással lepik meg közönséget. November 30-án, aszombaton délután 5 órakor mutatkoznak be az egyesület tagjai az idei képekkel a Fehér Ló Közösségi Házban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában