Győri retro

2020.12.22. 06:01

Elvarázsolt kastélytól a halálkatlanig – Jött a Luna Park és harsány játékokból nem volt hiány Győrben – fotók

Idén érthetően nem jár körbe az óriáskerék Győr rendezvényterén. A régmúltban utazó vidámparkok jelentettek hasonló attrakciót a folyók városában. Volt halálkatlan, akadt óriáskerék és szellemvasút, Olvasóink pedig sok emléket felidéztek a Kisalföld Facebook-oldalán.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Régi Győr

Vurstlik

„Az ötvenes évektől a hetvenes évek végéig utazó vidámparkok biztosítottak szórakozási lehetőségeket a települések többségén, többek közt Győrben is. Hol a Széchenyi, hol a Dunakapu téren állították fel a játékokat, de arra is volt példa, hogy Bem teret lepte el a külföldi sátortábor” – kezdte Kozma Endre, a Régi Győr szerkesztője.

Dolce vita helyett harsány játékok

A Kisalföld többnyire fizetett hirdetésként adott hírt az eseményekről, így kezeljük helyén a jelzőket. 1964. szeptember 25-én „Európa egyetlen utazó vidámparkjáról, a világhírű olasz Luna Parkról” jelent pár hasábos reklám lapunkban. A mutatványosok a Széchenyi teret „szállták meg” egy hétig és számos szórakoztató játékkal csalogatták a családokat. A hatvanas években jól hangzott volna cseppnyi Itália a „béketábor” szovjet katonákkal és fegyverekkel őrzött egyik magyar nagyvárosában. Igaz, nem az „édes élet” érkezett Győrbe, hanem harsány játékok pár forintos jegyért.

„Az elvarázsolt kastély tele furcsa tükörrel, brutál gagyin, de akkor mégis varázslatos élményt adott” – írta közösségi oldalunkra Patkás Tomi győri paraúszó. Krejcsa Sándornak a halálkatlan, Valiczkó Tímeának a 3D-s hullámvasút tetszett. Utóbbin „állóhelyünkben dőltünk mindenfelé” – tette hozzá. „Életemben először és utoljára ültem óriáskeréken. Fogalmazzunk úgy, hogy nem esett jól!” – árulta el egy másik Olvasónk, Ada.

„Munkahelyi balesetek”

„Volt egy emberke, aki majomnak öltözve, hátulról osonva, váratlanul ijesztgette az embereket. Szegény pórul járt, az ismerős srác reflexből leütötte” – írta Erlitz Gábor. Történtek tehát „munkahelyi balesetek” a Luna parkban, ráadásul még a vattacukor sem volt mindig biztonságban. „Nagyon vigyázni kellett rá, mert más gyerekek üres hurkapálcákkal flangáltak, s azzal pillanat alatt elorozták a vattacukrodat. Ettől függetlenül csak a szépre emlékszem!” – nosztalgiázott Takács Gáborné Beáta.

Hebedli László az egyik játékon nyert jutalmáról mesélt. „Akkora plüss elefántot kaptam, amely körülbelül akkora volt, mint én. Alig bírtam el” – utalt rá, hogy néha a nyertesek élete sem móka és kacagás.

Világelsők voltak

1966 nyarán „visszavágott a birodalom”, az olaszok helyett németek, bocsánat kelet-németek vurstliztak Győrben. Rudolf Wesche, az NDK Luna Park vezetője mindegyik játékra büszke volt, elsőként mégis a saját halálkatlanukat hozta szóba. „Artista produkció. Méghozzá a legnehezebbek közül. Ilyen halálkatlanban a mi Oscar Willasunkon kívül csak az olasz Mario kering” – mondta a főnök.

Azt sem rejtette véka alá: az NDK-ban kultusza volt a hasonló produkcióknak, háromezer mutatványos közösség járta az országot. Mi pedig már tudjuk, hogy a barna szandál-drapp zokni párosítás mellett miben voltak még világelsők a kelet-németek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában