Előbukkant az ásványrárói betonhajó a Duna alacsony vízállása miatt - fotók

A vasbetonból épült hajó a második világháború alatt süllyedt el.

kisalfold.hu

˝Szombaton jártam Ásványrárón az Árvai-zárásnál. Szerencsémre éppen alacsony volt a vízállás, így láthatóvá vált az elsüllyedt betonhajó roncsa is. 

Előbukkant az ásványrárói betonhajó a Duna alacsony vízállása miatt.


Az olasz mérnökök által tervezett és irányításuk alatt megépített, németek által üzemeltetett hajó a második világháború alatt süllyedt el. Ma már csak ennyi látszik a roncsból, ha alacsony a vízszint. Az érdekesebb információ az, hogy vasbetonból van. A nagy súly miatt nem látták értelmét elvinni onnan, mivel túl sok pénzt emésztett volna fel. Így ott hagyták. Most már védettnek nyilvánították - írta szerkesztőségünknek a fotókat is küldő Scháling Anita.

Korábban is foglalkoztunk már a betonhajóval, mint írtuk, a világháborús roncs több mint hetven éve pihen a Bagaméri-Duna mellékágában, hihetetlen látványt nyújtva az arra járóknak.

 

Közhiedelmek szerint a betonhajót azért építették meg, hogy a háború során az ellenség által a Dunába telepített aknákat is ki tudja védeni ez a masszív, vízi jármű. Az igazság azonban az, hogy szállítási feladatokat látott el, legénysége nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában