Hosszú útra indulnak

2021.08.18. 06:55

Elkerülték a pusztító erdőtüzeket – a gólyák augusztus 20-a körül repülnek megyénkből délre

Sokan aggódnak a Győr-Moson-Sopron megyei gólyák miatt. Többen attól tartanak, hogy a szűkebb pátriánkban fészkelő fehér madarak is áldozatául eshettek a pusztító görögországi erdőtüzeknek. Pár egyedi esettől eltekintve ennek csekély az esélye: az észak-dunántúli gólyák hagyományosan augusztusi ünnepünk után vágnak neki a nagy utazásnak.

Szeghalmi Balázs

Tűzvész után

A gólyák minden évben átszelik Attika régiót. Az Athéntól 70 km-re lévő Szunion-foknál várják be a kedvező szeleket, amelyek segítik őket az átkelésben a Földközi-tengeren. Így történt ez az idei első utazókkal is; utóbbi madarak épp az erdőtüzekkor haladták át a területen. Egyelőre nem tudni, hány gólya pusztult el a tűzvészben vagy tévedt el a füstfelhőtől.

A görög tűzoltók mostanra megfékezték a lángokat, így fellélegezhetnek azok a gólyák, amelyek a napokban kezdik november elejéig tartó repülésüket.

Dél-Afrikában vakációzó darnózseli gólya

„Győr-Moson-Sopron megyéből a gólyák augusztus 20-a körül indulnak. A kilencvenes évek elején egy héttel tovább maradtak gólyáink; az előrehozott repülés oka valószínűleg a klímaváltozás. A forró hónapok végén, a szárazság miatt ugyanis egyre nehezebben találnak élelmet” – kezdte Győrig Előd. A Magyar Madártani Egyesület tagja hozzátette: szűkebb pátriánkban 180 fészekből 140 lakott, ezekben évente 250–300 utód születik. Összesen ötszáz gólya választja otthonának évről évre Győr-Moson-Sopron megyét.

Az észak-dunántúli régióból a madarak szerteszét szóródnak: többségük kelet-afrikai szavannákon tölti a telet, de tudunk Izraelben, Törökországban „vakációzó” megyei gólyákról is. „A szigetközi Darnózselin gyűrűzték meg a magyar rekorder gólyát. A madár 8005 kilométerrel odébb, Dél-Afrikában adott életjelet magáról. Tudomásunk szerint ő jutott a legtávolabb hazánkból” – közölte Győrig Előd.

Élelemgyűjtés a szeméttelepen

A Magyar Madártani Egyesület szakembere idén többször megfigyelte azt a jelenséget, amely Nyugat-Európában már teljesen általános: a gólyák szeméttelepekről gyűjtenek élelmet.

„Ez a tendencia megmutatkozott a jánossomorjai és a Soproni közeli cséri hulladéklerakónál, de találkoztunk gólyával Győrben, a sashegyi telepnél is. A mesterséges táplálékszerzésnek komoly veszélyei vannak: műanyagot, mérgező anyagot is lenyelhetnek az állatok. Ráadásul ha adott hulladéklerakó esetleg bezár, akkor élelem nélkül maradnak a madarak” – hallottuk.

Ritkán maradnak

A szakember szerint arra kevés példa akad Győr-Moson-Sopron megyében, hogy a hideg hónapokat nálunk töltsék a gólyák. „Tavaly nem maradt egyetlen gólya sem itt. Korábban Farádon, Écsen vagy az osztrák-magyar határ közelében, Fertőzugnál telelt egy-egy gólyapár, de ez egyelőre rendkívül ritka” – zárta szavait Győrig Előd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában