Templomot avattak

2019.09.18. 15:49

Egy kis falu nagy álma teljesült Maglócán – fotók

A maglócai lakosság többszöröse gyűlt vasárnap délután a templomtérre, hogy a kívül teljesen megújult katolikus templom avatóján közösen ünnepeljenek. Sok település álma az, ami a kevesebb mint százlakosú Maglócán megvalósult.

Kustor Réka

„Az alig százlelkes Maglóca éke lehetne a katolikus templom. Ám beázik, lábazata is omladozik” – ekképp kezdtük a cikkünket még 2016 derekán (Kisalföld, 2016. június 6.). Sok település vágya az, amit ebben a kis faluban végül elértek. Már egy külsejében teljesen megújult templom fogadja a településre érkezőket.

Vasárnap méltóképp meg is ünnepelték a munkálatok elkészültét. – Megtöltöttük a templomteret – mondta körbetekintve a helyi plébános, Wolf Pál Péter, hisz a falu lakosságának többszöröse vett részt az egész délutánt kitöltő programon.

A templomot Veres András megyés püspök áldotta meg, majd szentmisét tartott a helyi plébános, Wolf Pál Péter, Henczel Szabolcs szanyi plébános és Szár Gyula Gergely premontrei szerzetes részvételével. A maglócai templom építése a premontreiek nevéhez fűződik, s Wolf atya elmondása szerint mind a mai napig számíthatnak is a segítségükre.

 

– Maglóca első írásos említése egy 1220-ból való, Barbacsot érintő birtoklevélben olvasható – emelte ki Wolf atya, utalva arra, hogy jövőre ünneplik a falu 800 éves évfordulóját. – A Magyar Falu Program lehetővé teszi, hogy ez alkalomból az egyház is nagyszabású rendezvényeket szervezzen és sajátos nyelvezetével szólítsa meg a szülőföld helyben maradt és elszármazott tagjait egyaránt – mondta. Majd kitért arra, hogy jövő májusban egy egész napos előadás-sorozatban a premontrei Fidél atyáról, augusztusban pedig Szent Bertalanról emlékeznek majd meg.

A szentmisét követően az oltár asztalától az agapé terített asztalához vonultak az ünneplők, ahol a helyi plébános köszönetet mondott az építési munkában részt vevőknek.

A beruházás összköltsége elérte a 33 millió forintot. Ebből 9 milliót pályázaton nyertek, kettőt adományokból pótoltak ki, s a fennmaradó 22 milliót a Győri Egyházmegye biztosította.

A rendezvény zárásaként egy fügefát ültettek a templom tövébe, melyet az ünnepség alkalmából a csornai katolikus és a bősárkányi iskola diákjaiból szerveződött alkalmi kórus éneke kísért.

Címkék#kultúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában