Adj vért!

2020.04.21. 06:50

Civil véradást szerveznek értékes díjakkal Győrben

A Magyar utcai vérellátóban április 24-én 7 és 15.30 óra között véradást tartanak civileknek. A szervezők vásárlási utalványokkal motiválják a remélhetőleg minél több résztvevőt. Megyénkben nincs vészhelyzet a véradásban, de a készleteket folyamatosan újra töltik a győri központban.

Szeghalmi Balázs

Vágusz Erna, Tengely Katalin és Regner Márta (b-j) szervezők várják a civil szféra képviselőit a rendhagyó pénteki győri véradásra. Fotó: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

Motiváció

„Közös felelősségünk, hogy ezekben a nehéz időkben is biztosan jusson vérkészítmény beteg embertársainknak. Ezért rendezünk civil véradást, ahová egyesületek, alapítványok tagjait, munkatársait várjuk és a szimpatizánsokat is” – mondta Tengely Katalin, a Civil Információs Centrum Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének munkatársa.

„Békeidőben” ritkán kell motiválni a rendszeres véradókat, most a járvány idején tétje is van a segítségnyújtásnak. A szervezők a három legtöbb egyesületi, alapítványi tagot mozgósító civil szervezetnek 25, 15 és 10 ezer forintos vásárlási utalványt ajánlanak fel. Ezen felül az első húsz, civil szférát képviselő megyei véradó 2500 forintos utalvánnyal térhet haza.

Nincs vészhelyzet, de...

A közösségi médiában sok téves információ kering a véradás jelenlegi hazai helyzetéről, ezek tisztázását kértük Dr. Vörös Katalin főorvostól. „Eddig sikerült pótolnunk az elmaradt egyetemi, középiskolai véradásokat, márciusban teljesítettük a véradó tervünket. Nem küzdünk ellátási problémákkal, a készleteinket töltjük újra folyamatosan” – közölte a Győri Regionális Vérellátó Központ regionális igazgatója.

Tény, hogy a járványi idején kevesebben nyújtják a kezüket, de mivel jelenleg csak az életmentő, sürgős műtéteket hajtják végre a kórházakban, így nem is használnak fel annyi vért, mint korábban.

Biztonsági szabályok

A véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében szigorú intézkedéseket vezettek be. A fertőzés legkisebb gyanúja esetén a vérgyűjtési helyiségbe nem léphet a véradó, minden jelentkezőt gondosan előszűrnek.

Betartják a másfél méter távolságot, ügyelnek a kézfertőtlenítésre a véradók között, a maszk viselését pedig erősen ajánlják mindenkinek.

Vágusz Erna, Tengely Katalin és Regner Márta (b-j) szervezők várják a civil szféra képviselőit a rendhagyó pénteki győri véradásra. Fotó: Nagy Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában