Tehetségkutató

2019.11.05. 09:30

Bejutott a Fölszállott a páva élő adásába a komáromi Ördöngös Népzenetanoda

A fiatalok továbbjutásáért november 8-án 19:30-tól izgulhatunk a Duna Televízión. A tanoda vezetője, Horsa István elmondta, a zenekar tagjai pár hónap leforgása alatt hatalmas fejlődésen mentek át.  

Sárai Evelyn

Fotó: Váradi Levente (MTVA)

Több mint ezren jelentkeztek a Fölszállott a páva hetedik évadába, közülük a száz legjobb kapott meghívót a válogatóra. A zsűri a négy kategóriából 12-12 produkciót választott ki, melyeket élő adásban láthat majd a közönség. A hangszeres szólisták és zenekarok kategóriában továbbjutónak ítélte a zsűri a komáromi Ördöngös Népzenetanoda zekekarát.

„Számunkra nem a győzelem a fontos, hanem az a célunk, hogy másoknak is átadhassuk azt az érzést, hogy mekkora örömöt ad a zene. A Fölszállott a páva idei évadában olyan korosztályt szólítottak meg, ami ideális volt nekünk, ezért úgy döntöttünk, hogy jelentkezünk. Ez a gyerekeknek óriási motivációt jelentett, pár hónap leforgása alatt hatalmas fejlődésen mentek keresztül ” – mondta el az Ördöngös Népzenetanoda vezetője, Horsa István.

Maga a formáció ugyan csak a Fölszállott a páva miatt állt össze, azonban a négy zenészből három óvodás kora óta jár a tanodába. Horsa Borbála, István lánya gyakorlatilag beleszületett a népzenébe, bár ahogy édesapja megfogalmazta, Borcsi „három évesen kiöregedett a showbizniszből”, és csak később kezdett újra érdeklődni a zene iránt. Jelenleg a zenekarban csellón játszik. A Méhes testvérek, Mihály és Gergely is végigjárták a tanoda ranglétráját, ütőgardonon kezdtek, majd csellóztak. Misi jelenleg a zenekar kontrása, Gergő pedig a bőgőse.

Kozma János kiskora óta néptáncol, gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy hegedülni kezdett az Ördöngös Népzenetanodában. Tehetségének és szorgalmának köszönhetően igazi irányítója, prímása a zenekarnak.

Janovszki Csenge neve ismerősen csenghet azoknak, akik korábban is figyelemmel kísérték a Fölszállott a pávát, hiszen a nagyigmándi énekes négy éve már jelentkezett a műsorba, akkor azonban nem jutott tovább.

„Csenge Korpás Éva tanítványa. A kapcsolat pedig úgy alakult ki, hogy Borcsi Nagyigmándra jár néptáncolni, ahol a kisebbeket Csenge tanítja énekelni, köztük Borcsit is. Csengének igazán érett, felnőtt hangja van” – vélekedik Horsa István.

Ugyan a fiatalok azt mondták a válogatón, hogy izgulnak, de ez cseppet sem látszott rajtuk, István szerint például János még életében nem hegedült olyan jól, mint a zsűri előtt. Az Ördöngös Népzenetanoda zenekara november 8-án élőben lesz látható a tévében, a műsor 19:30-kor kezdődik.

Jelenleg hetente öt alkalommal gyakorolnak, nem egy, hanem három produkcióval készülnek egyszerre, hiszen ha továbbjutnak, akkor igen kevés idejük marad a következő szám begyakorlására.

Az első élő műsorban széki zenét hallhatunk tőlük. Az erdélyi széki zene indította el a magyarországi táncház mozgalmat. A tanoda diákjai a nyári táborukat itt töltötték, ahol lehetőségük volt arra, hogy a legendás széki prímás, Ádám István „Icsán” lányától lessék el a muzsikálás néhány fortélyát.

„Sokat beszélgettünk arról is, hogy mi lesz, ha nem jutunk tovább. Egyetértettünk abban, hogy semmi, hiszen már a bekerülés is egy óriási siker, nem is beszélve a fejlődésről. Biztos, hogy ez mindnyájunk számára egy életre szóló élmény marad. Azt kértem tőlük, hogy ne legyenek elvárásaik, csakis önmagukért játszanak. Nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a 12 résztvevős mezőnyben mindössze négy zenekar van, a többiek szólisták, legtöbbjüket felnőtt zenészek kísérik. Így ezek a produkciók nehezen összehasonlíthatóak” – fogalmazta meg Horsa István.

Ugyan a zenekar csak a tehetségkutató miatt állt össze, de már most biztosak lehetünk abban, hogy a fiatalok együtt folytatják a zenélést, hiszen az elmúlt hónapokban összecsiszolódtak, a próbákon kívül a szabadidejük nagy részét is együtt töltötték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában