Győri retro

2020.06.20. 10:30

Az elvesztett egyetemi jegyzet története

2002. február 4-én tartották a győri Széchenyi-egyetem avatóünnepségét a Nemzeti Színházban. Az akkori oktatási miniszter, Pálinkás József 3,7 milliárd forintos fejlesztési támogatást jelentett be az eseményen. Az ünnepi pillanatokig azonban rögös út vezetett.

Szeghalmi Balázs

3,7 milliárdos támogatás

„A tanulás még soha nem volt olyan kifizetődő, mint napjainkban. A felsőoktatás a fejlődés iránya, amely egyszerre vezet az ország felemelkedéséhez és az egyéni s nemzeti gyarapodáshoz” – mondta Pálinkás József tizennyolc éve. A politikus úgy vélekedett: a főiskola egyetemmé válása nem átnevezés, hanem átlényegülés.

„A Széchenyi István Főiskola megfelelt a kihívásoknak, beteljesült az ambíciója. Egyetemmé vált, és nem azzá tették. Maga rajzolta azt a jövőképet, amelyet most már hallgatóinak, oktatóinak, munkatársainak kínál. Ez erősíti meg autonómiáját és sajátos, egyedi szellemiségét” – hangsúlyozta Pálinkás József. Az oktatási miniszter kitért arra, hogy a 3,7 milliárdos állami támogatás segítségével megépülhet az új főépület és a könyvtár, bővíthetik a kollégiumi helyek számát. Az elmúlt közel két évtizedben rengeteget fejlődött a campus, a szemünk láttára vált infrastrukturálisan is egyetemhez méltó intézménnyé a Széchenyi.

Pálinkás József (b) és Czinege Imre rektor (j) az egyetemi alapító okirattal.

Nemből igen

Az egyetemmé válás nem volt sima ügy. Nemcsak azért, mert évtizedes álmot jelentett a kihívás, hanem Pálinkás József 1999 elején tett nyilatkozata miatt. „A felsőoktatási törvény világosan szabályozza, hogy mely esetben létesíthető egyetem. A győri Széchenyi István Főiskola ezeknek a feltételeknek nem felel meg, tehát egyetem nem létesíthető. (...) A minisztérium ezért nem támogatja ezt a javaslatot. (...)

A kormányprogramban benne volt, benne van a győri egyetem létrehozása. Jogtechnikai módon azonban ezt nem lehet megtenni. Csak úgy lehet megtenni, hogy a győri Széchenyi István Főiskola az akkreditációs bizottságon keresztül folyamodik az egyetemmé nyilvánításért” – közölte anno Pálinkás József. Az Oktatási Minisztérium 1999 tavaszán tehát elképzelhetetlennek tartotta azt, hogy Győrött rövid távon egyetem legyen.

„Legyen Győrben egyetem!”

Egykori kiváló kisalföldes újságíró kollégánk, Koloszár Tamás riportjainak köszönhetően tudjuk, hogy mi okozta a fordulatot. 2000. június 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nél vendégeskedett. A miniszterelnök egy audis jegyzetfüzetbe nagybetűkkel azt írta le, hogy „Legyen Győrben egyetem!”. Orbán Viktor ugyan jegyzetfüzetét az Audinál felejtette, a mondat leírása után azonban felgyorsultak az események. Az eset rámutat arra is: ahogy napjainkban, két évtizeddel ezelőtt is volt súlya és szava a győri Audinak Magyarországon.

A négykarikás cég megerősítette az „elvesztett” jegyzet történetét és azt is, hogy lobbiztak a győri egyetemért. A német cég vezetői több alkalommal kérték Orbán Viktor személyes közbenjárását, hogy szintet léphessen a felsőoktatási intézmény a folyók városában. Balogh József, Győr akkori polgármestere tömören így kommentálta történteket: „Az Audi mindig következetesen kiállt a győri egyetem mellett, érdeke is fűződött ehhez, de a saját érdekein túl a város hosszú távú érdekeit is következetesen képviselte.”

A Széchenyi-egyetem első rektorát gyerekek álltak körül az avatóünnepségen a Győri Nemzeti Színházban. Fotók: Kisalföld-archívum

Az első egyetemi diplomaosztó

Nem sokkal az avatóünnepség után tartották az első egyetemi diplomaosztót. Összesen 235 hallgató teljesítette a követelményeket és vehette át az egyetemi pecséttel díszített oklevelet dr. Czinege Imre rektortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában