Elegancia és dinamika: Az új Audi A5

Az Audi vérpezsdítő új modellcsaláddal jelenik meg egy kifejezetten az érzelmek vezérelte piaci szegmensben: az A5 az Audi nagysikerű formai nyelvezetét élményszerű dinamizmussal fogalmazza meg, s a nagyszerű vezetési élményt a márkára jellemző minőséggel és igényességgel egyesíti.

Az Audi A5 progresszív formavilága éppoly elegáns, mint amilyen dinamikus fellépést kölcsönöz az új kupé számára. Erőteljes FSI és TDI-motorok, teljes egészében új fejlesztésű precíziós futómű és a prémium kategória innovatív felszerelései avatják az Audi A5 család tagjait igazi korszerű Gran Turismo modellekké, mégpedig a legjobb fajtából.

A sorozatot a különleges modellek sportosságával az Audi S5 teszi teljessé. Bivalyerős V8-as FSIaggregátja atlétikus formavilágával tökéletes összhangban álló dinamikai képességeket biztosít az S5 számára.

Az Audi A5 4,63 méteres hoszszúságával a prémium kategória kupéi közé tartozik. Négy kényelmes ülése, illetve a 455 literes csomagtere valóban kényelmes utazómodellé avatja. Az illő menetdinamikai adottságokról a 125 és 195 kW (170 és 265 LE) közötti teljesítménnyel rendelkező korszerű FSI- és TDI-motorok gondoskodnak. Mindegyikük közös vonása a különösen takarékos és környezetbarát üzemelés. Az erőátviteli rendszer első- vagy összkerékhajtással, hatfokozatú manuális vagy automatikus sebességváltóval egyaránt kialakítható. A teljes egészében új fejlesztésű futómű a dinamikus irányíthatóságot a lehető legmagasabb szintű menetbiztonsággal egyesíti.

A kívánatos kupé

A kupé-vásárlók alapvetően érzelmi alapon döntenek új autójuk kiválasztásakor, egy sportos kétajtós esetében a legfontosabb érv kétségkívül a formavilága. Az Audi A5 pedig e téren is önmagáért beszél: az Audi progresszív, és stílusos formai nyelvezete itt valóban új magaslatokba ér. Sportos körvonalak, a pontosan végigvezetett vonalak és a feszültséget sugárzó felületek összjátéka, a kifejező orr és az éppoly egyéni far egy abszolút csábító megjelenésű kupévá áll össze. „Az Audi A5 a legszebb autó, amit valaha is terveztem” – nyilatkozta Walter de’Silva, a Volkswagen konszern vezető formatervezője. Sportosság, elegancia és nagy teljesítmény – ma már minden egyes Audi modell alapvető sajátosságai. Az A5 esetében azonban a márka „genetikai kódjának” ezen elemei érthetően különösen koncentráltan jelennek meg, s rögtön az első pillantásra felismerhetők. A kupé arányait így a meglehetősen széles és lapos karosszéria határozza meg, a rövid első túlnyúlástól a C-oszlopokon át egészen a far kompakt lezárásáig.

Fénnyel játszó vonalak és felületek

Az orr kifejezetten határozott vonásokkal tekint előre. A „singleframe” hűtőrács immár az új Audi modellek egyik legjellegzetesebb eleme, a karcsú és szögletes fényszórók, illetve a hatalmas légbeömlő nyílások pedig az első rész kifejezetten széles hatást keltő arányait hangsúlyozzák. Az autó farára szintén ez jellemző: az Audi A5 sportos fellépését a markáns vízszintes vonalak és a széles, kifelé domborodó hátsó lámpatestek hangsúlyozzák. Az oldalnézet vonalait az erőteljes, trapézt formáló C-oszlopok határozzák meg.

A kerékjáratok intenzív kiemelése a széles és lendületes vállöv mentén szintén az összkerékhajtás úttörőjére emlékeztető stílusjegy. Az Audi A5 vonalai és felületei egyfajta különleges játékot űznek a fénynyel, különleges szoborszerű mozgalmassággal ruházva fel az Audi design egyedülálló formavilágát. Különösen szép az Audira oly jellemző részletek iránti igényesség a fényszórókon is felismerhető példája: az igényes kialakítás precizitást és a high-tech stílusát sugározza. A Xenon-plus fényszórók nyolc-nyolc LED-ből álló nappalivilágítás-csíkja ugyancsak semmi mással össze nem téveszthető elem.

Belső tér: Az Audik luxusszintű tökéletessége

A belső teret az ember és az autó közötti kapcsolat, vagyis az ergonómia és a funkcionalitás határozza meg, az Audira jellemző exkluzív anyagválasztással és legmagasabb szintű kidolgozással. Az A5 belterét a hosszú utazások során is kellemes közérzet atmoszférája határozza meg. A „cockpit” teljes felépítése a műszereket a középkonzollal közös egységbe foglalva, egyértelműen a vezetőre összpontosít. A mozgalmas formák, a kidolgozás pontossága, a kezelőelemek igényes kimunkálása olyan vizuális ínyencségek, amelyek szinte azonnali érintésre is csábítanak. A belső tér formavilága így az Audi A5 minden egyes útja alkalmával egyben a tapintás élményét is kínálja. Az egységes kialakítás kiváló példája az ajtókárpit, amelyen a kezelőelemek, a dekorberakások, a kartámasz és a rakodórekesz egyetlen vizuális egységbe tömörülnek.

A műszerfal a sebesség- és a fordulatszámmérő csepp alakú szegélyével szintén az Audi jellegzetes formai elemeit vonultatja fel, ám minden részletében új tervezésű. Az MMI kezelési rendszer képernyője az új A5 esetében is a vezetőtérben ergonómiailag tökéletes módon, igen magasan kapott helyet. A nagy elismerést aratott, intuitív MMI menüvezetését továbbfejlesztették, még könnyebben érthetővé téve a sokrétű funkciók használatát

Az erő és a vezetési élmény szolgálatában

Egy erős és sportos kupéba nagyteljesítményű és igen hatékony működésű motorok illenek. Az Audi A5 ennek megfelelően az innovatív technikákra alapoz: az új modellcsalád mindegyik erőforrása közvetlen üzemanyag-befecskendezéssel működik, a benzinesek az FSI, míg a dízelek a commonrail TDI rendszerrel. Ezek mindegyik aggregát számára magas forgatónyomaték-szintet és kifejezetten pörgős karaktert kölcsönöznek, mégpedig optimális energiafelhasználás melletti intenzív teljesítmény-leadás kíséretében. A rendkívül kulturált járású TDI-motorok sportos adottságaikkal éppoly jól illenek az A5 karakteréhez, mint a benzinesek, a döntés egyedül a vezető személyes ízlésén múlik. Mindegyik erőforrás hatásosan igazolja, hogy a takarékos üzem és a vezetési élvezet korántsem zárják ki egymást.

Multitronic váltó nyolc fokozattal és sport üzemmóddal

A motor teljesítményét alapkivitelben sportos hangolású hatfokozatú manuális sebességváltó továbbítja a hajtott kerekek felé. E váltóművet egyformán rövid kapcsolási utak és magasfokú kezelési kényelem jellemzi. A 3.2 FSI és a 2.7 TDI számára a páratlan kényelmet kínáló „multitronic” fokozatmentes automatikus sebességváltó is rendelkezésre áll. Magas hatásfokával és igen takarékos leghosszabb áttételével mindenkor optimális munkaponton működve, különösen alacsony fogyasztást biztosít. Ha a vezető sportosabb stílusban kíván közlekedni, a váltómű nyolc, elektronikusan programozott áttétele között kézzel váltogathat.

Precíz szerkezet, dinamikus menettulajdonságok

Az Audi A5 már álló helyzetben is kifejezetten dinamikus hatást kelt. A széles nyomtáv, a nagyméretű kerekek és a rövid túlnyúlások azonban nemcsak az erőteljes fellépést, hanem az egyedülállóan aktív vezetési élményt is szolgálják. Az Audi A5 még magasabbra emeli a mércét kategóriájában a pontos kormányzási tulajdonságok, a kiemelkedő úttartás, a magasfokú dinamika és a mindezek mellett is magasszintű gördülési kényelem tekintetében. Az Audi tervezői mindezt teljesen új tervezésű futómű konstrukcióval érték el. Az első kerekeket alsó és felső keresztlengőkarokkal dolgozó, ötkaros mechanizmus vezeti, amely a magas fokú merevség biztosítása érdekében a karosszériához csavarkötésekkel szilárdan csatlakozó segédvázhoz kapcsolódik. A fogasléces kormánymű szintén teljesen új konstrukció, s az első tengely előtt, a kerék középvonala közelében elhelyezve, a kormányerők közvetlen átadásával kifejezetten dinamikus menettulajdonságokról gondoskodik.

Hosszú tengelytáv, rövid túlnyúlások

Az első futómű az első- vagy összkerékhajtáshoz csatlakozó, hosszában beépített motort tartalmazó elrendezés szerint igen előre került. A jármű újszerű felépítése hosszú tengelytáv, rövid első túlnyúlás alkalmazását, és optimális tengelyterhelés-eloszlást tesz lehetővé. Mindezek az új Audi A5 kiemelkedő menettulajdonságainak további alapelemeiként jelennek meg. A megoldás egy olyan műszaki bravúr révén vált lehetővé, amelyet a tervezők az Audi A8 modellből vették át: az első kiegyenlítőművet a tengelykapcsoló előtt helyezték el. A hátsó felfüggesztést trapézlengőkaros megoldással, teljesen új kinematika szerint alakították ki, amely kiemelkedő menetstabilitás mellett magasszintű gördülési kényelmet biztosít.

A felfüggesztés elemeinek többsége elöl és hátul egyaránt alumíniumból készül. A nagyméretű fékeket tartalmazó rendszert szintén a magasszintű menetteljesítményekhez igazították. A fékerő pontosan adagolható, a hátsó felfüggesztés újszerű kinematikája pedig hatékonyan mérsékli a fékezéskor fellépő úgynevezett „bólintás” jelenségét. A szériafelszereltséghez tartozó elektromechanikus rögzítőfék az A8 és az A6 modellekből lehet ismerős, s a váltókar melletti gombbal működtethető. Az A5 extrafelszerelésként az „Audi hold assist” rendszerrel is rendelhető, amely emelkedőn induláskor megakadályozza a jármű nem kívánt visszagurulását.

Tágas és szilárd

Az Audi A5 vezetője és utasai felé egyaránt nagyvonalúnak mutatkozik. Ez mindjárt a kényelmes méretekkel kezdetét veszi, s nem csupán az első üléseken: az A5 hátul is teljes értékű utazóautónak bizonyul. 455 literes csomagterével még a hosszú túrák során is mindig marad hely egy kis bevásárlásra. Az egyméteres rakodónyílás terjedelmesebb csomagok elhelyezését is lehetővé teszi, sőt, a tömött golftáskák még keresztben is elférnek az Audi A5 csomagtartójában. A hátsó ülés osztva előrebillenthető és a csomagtartóból kényelmesen kireteszelhető. A karosszériaszerkezetnek az Audi modelljeire jellemző extrém magas fokú szilárdsága a pontos irányíthatósági tulajdonságoknak éppúgy alapfeltétele, mint a masszívitás és a kényelem kellemes érzetének.

A tervezők az A5 esetében is sikerrel egyesítették a magasfokú sportosságot és dinamikát a kiemelkedő lengéskényelemmel. A karosszéria könnyűszerkezetes konstrukciójában olyan korszerű műszaki megoldások szerepelnek, mint az eltérő vastagságú lemezekből készült elemek, vagy a kombinált ponthegesztésű és ragasztott kötések, illetve az alumínium alkalmazása, például az első sárvédőknél.

Forrás: Autóbazár magazin

4 tipp az olyan védekezéshez, ami nem gátolja a hatékony (táv)munkát
Az otthoni munka feladja a leckét a cégek IT-biztonsági részlegeinek.
Szalaiék megint kikaptak otthon, tarthatnak a kieséstől
Az éllovas Bayern München pedig 5-0-ra kiütötte a Fortuna Düsseldorfot szombaton.
Mintegy száz kistelepülésen alakítanak ki szolgálati lakásokat
A Magyar falu program 2019-ben indult.
Fiataloknak a trianoni békediktátumról
Centenáriumi emlékműsort és konferenciát rendez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
Gyász
„Fáradt teste megpihenni tért, hosszú, s szép idő volt, amit Ő megélt. Türelmesen várt az Úr hívó szavára, s most Ő is belépett az örök hazába. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIPOS SÁNDOR életének 87. évében örökre megpihent. Temetése 2020. június 3-án, szerdán 16 órakor lesz a győrladaméri temetőben. Előtte engesztelő szentmise 15.15 órakor a helyi templomban lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Megpihent a Dolgos, Jó Apai Szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető Férj voltál, Drága Édesapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Drága Jó Édesapánk, Apósom, Nagypapám, Testvérem, Sógorom és Rokonunk, SZAKÁCS SÁNDOR életének 72. évében, hosszú betegség után örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. június 4-én, csütörtökön 16 órakor lesz a győrladaméri temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, NÉMETH ÁRPÁD ebergőci születésű, soproni lakos életének 77. évében, türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni temetése szentmisével egybekötve 2020. június 4-én 11 órakor lesz a soproni Szent György-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
BORÁROS BÉLA a győri virágpiac pecsenyesütőjének tiszteletére engesztelő szentmisét mondatunk a lelki üdvéért 2020. június 3-án 17 órakor a győr-újvárosi római katolikus templomban. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS ERZSÉBET 68 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 3-án, szerdán 15 órakor lesz a banai temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését, és koszorú helyett mindenki csak 1 szál virágot hozzon. Köszönettel: a Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁGI SÁNDORNÉ szül. Zsida Anita életének 53. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 3-án, szerdán 13 órakor lesz a horvátkimlei temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága férj, édesapa, nagypapa, TARNAI KÁROLY dekoratőr, süti papa 2020. május 27-én hosszú betegségben elhunyt. Temetését Szegeden tartjuk meg. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Életünk legszomorúbb napjára emlékezünk, Drága Gyermekünk VINCZE VIKTÓRIA KATALIN halálának 5. évfordulóján. Volt valaki, kiért átsírok sok éjszakát, Volt valaki, kit nem pótolhat senki más. Volt valaki, kit mindennél jobban szerettem, Volt valaki, kiért odaadtam volna az életem. Te voltál az életünk, az álmunk, Te voltál minden boldogságunk. Amióta nem vagy velünk, nehéz teherré vált az életünk. Amíg élünk örökké szeretünk, hiányzol nagyon, soha nem feledünk! Szerető szüleid
Fájó szívvel emlékezünk Drága Fiamra és Édesapánkra VARGA JÁNOS halálának 1. évfordulóján! Ha rád gondolunk, csak könnyezünk, nehéz teherré vált az életünk... Elmentél egy nyári napon, búcsúzni nem volt alkalom. Nagy a mi bánatunk, mélyebb mint a tenger, hogy is tud ennyit kibírni egy ember? Ha behunnyuk a szemünket, Téged látunk ragyogni, érezzük a könnycseppünket arcunkon lefolyni. Most egy csokor virág reszket a kezünkben. s megremeg a lábunk mikor sírodra letesszük. Ha itt lennél és kérdeznéd mi a bajunk, csak annyit mondanánk hiányzol nagyon. Szerető Édesanyád, Gyeremeid Andika, Bálint Unokáid: Lara, Ármin,Vejed Lali
Nehéz elfogadni: ennyi volt a közös emberi élet, ám az emlékek a lelkünkben továbbra is élnek! Tudattal tudjuk, véges a létünk, de lelkünkkel élünk, AKI VELÜNK EMLÉKEZNE GYÚJTSON EGY GYERTYÁT A MA EGY ÉVE ELHUNYT lányomra BANKÓ HENRIETTE szül. Galba Henriette-re Szerető Édesanyád, fiad Márk Hiányzol!
Összetört szívvel emlékezünk Drága Gyermekünk MÓRICZ TAMÁS halálának 1. évfordulójára! A fájdalom amit érzünk irántad leírhatatlan! Nagyon nagyon hiányzol! Hiányzik az a mosolygós arcod. Az a mérhetetlen szeretet ami belőled áradt! Az a drága jó szíved mindenki felé. Élet viteled mottója! Nem az számít mid van, az számít ki vagy! Örökké szeretni fogunk! Anyu, Apu, Testvéred és a kislányod
Szomorú szívvel emlékezünk ID. KOVÁCS SÁNDOR (Csikos) születésének 70. és halálának 17.évfordulójára. Bennünk él egy arc, egy meleg tekintet, egy simogató kéz, egy sóhaj, egy lehelet. Bennünk él a múlt, a végtelen szeretet, amit tőlünk senki, soha el nem vehet. Szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk KOLTAI KÁROLYNÉ halálának 17. évfordulójára. Nem múlnak el ők, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek. Férjed, fiaid, menyed és unokáid
In Memoriam Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VARGA ANDREA halálának 1. évfordulójára Egy váratlan percben életed véget ért, mint vihar a rózsát, a halál tépte szét. Hosszú útra mentél búcsút nem intettél. Ha elfáradsz utadon, pihenj meg egy percre, tekints le az itt maradt bánatos szívekre. Hiányod fájdalom, elviselni nehéz, örökké él szívünkben a Rád emlékezés. Szerető családod! Nyugodj békében! Akik ismerték és szerették kérjük gyújtsanak egy gyertyát az emlékére!
IN MEMORIAM SZALAI ANDRÁS Tanár Úr halálának 7. évfordulójára. „Elvitted a derűt, a fényt, a meleget, csak egy sugarat hagytál: sz emlékedet. Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amitől tőlünk senki soha el nem vehet. Eszünkbe jutnak az együtt töltött napok, fülünkben újra megcsendül a hangod. Könnyes szemmel nézünk fel az égre, szeretünk Téged most és mindörökre.” Szerető családod SZALAI ANDRÁS Tanár úr halálának 6. évfordulója „Nincs nap, sem óra, hogy rád ne gondolnánk. Szívünkben őrizzük szereteted és lelked jóságát. Évre év jön, az idő tovaszáll, de gondolatunk mindig rád talál. Éltet minket a gondolat, hogy odafenn is mindig velünk maradsz.” Szerető családod