Az új Audi TT Coupé: Erő és szenvedély

A külső harmonikus dinamikája az új típus esetében is a beltér formavilágában folytatódik.

Igazi kultuszautó és jelkép – az Audi TT már 1998 őszi bemutatóját követően azonnal meghódította a sportkupék szegmensét, ezzel is tovább fényesítve a márka imázsát. Most a sikeres típus második generációját üdvözölhetjük; az új Audi TT Coupé a színtiszta dinamizmus megtestesítője – formavilágában, motorjai és menetteljesítménye tekintetében egyaránt.

A külső formavilág

A TT első generációja mérföldkőnek számít a járműtervezésben. A homorú és domború formák sajátos játéka leginkább egy előretörő, atletikus szobor benyomását kelti. A jármű eleje elszánt, határozott kiállást sugall, meghatározó eleme a „singleframe” hűtőrács. A hatalmas légbeömlő nyílások a motor képességeire utalnak, az éles metszésű, döntött fényszórók pedig komoly, „felnőttes” fellépést nyújtanak számára. A TT modellekre oly jellemző hátsó rész széles kerékjárataival erőt és dinamikát sugároz. A világítóegységek szemre térbeli mélységérzetét keltő kialakítása háromdimenziós hatást kelt, az erőteljes kipufogóvégek, a széles diffúzor és a középre helyezett ködzárófény pedig az autósport világát idézi.
Az új Audi TT Coupé elektromos működésű hátsó légterelője az autó álló helyzetében csupán diszkrét peremként jelenik meg. 120 kilométer/óra sebességnél azonban önműködően kiemelkedve fokozza a hátsó tengelyre ható leszorító erőt, 80 kilométer/óra tempó alatt pedig ismét a karosszériába süllyed.

A belső kialakítás

A külső harmonikus dinamikája az új típus esetében is a beltér formavilágában folytatódik. Az ajtók borítását lendületes ív köti össze a műszerfallal. A vezetőtér – például a három középső légbefúvóval – többszörösen is a TT köríves motívumait idézi. A vonalak végül a hatalmas sebesség- és fordulatszámmérő körműszereket tartalmazó, kombinált műszeregységben futnak össze. Újdonság a vezető információs rendszerének kijelzőjében működő nagyméretű digitális sebesség-kijelző.
Az új széria sportkormány tökéletesen simul a kézbe, masszív karimáját értékes nappabőr borítja, alsó íve a Le Mans quattro sportautó-tanulmányhoz és az Audi RS 4-hez hasonlóan enyhén lapított kialakítású. A vezető és az első utas sportülései kifejezetten sportos üléshelyzetet és határozott oldaltartást kínálva még az elődénél is mélyebbek. Akárcsak a kormányoszlop, természetesen hosszirányban és magasságukban is állíthatók, így mindenfajta termetű vezető számára tökéletes sportos üléspozíció állítható be.

Az új Audi TT elődjéhez hasonlóan szintén 2+2 üléses kupé, a Roadster

változat valamivel később várható.
A nagyméretű csomagtér-ajtó mögött alaphelyzetben 290 literes rakodótérfogat áll rendelkezésre, ami a hátsó üléstámla lehajtásával 700 literre nő. 1,70 méteres hosszúsága révén így akár két golftáska számára is elegendő helyet kínál.

Az új Audi TT karosszériája az ASF könnyűszerkezetes építési mód szerint készült. Az ASF első ízben kombinálja az alumíniumot és az acélt. A karosszéria tömegének 69 százalékát az alumínium teszi ki, a teljes mértékben horganyzott acélelemek elsősorban a padlózat hátsó részén helyezkednek el. Az ajtók, és a csomagtér-ajtó szintén acélból készülnek, így a tervezők optimális tömegeloszlást és egyértelműen kedvezőbb irányíthatósági tulajdonságokat érhettek el. A csekély tömeg a Coupé magas fokú menetdinamikájának kulcsa, a TT 2.0 TFSI – vetélytársai között a legjobb értékként – üresen nem több, mint 1260 kilogramm, s a 3.2 quattro saját tömege is csupán 1410 kilogramm.

Motor, erőátvitel

Az Audi TT hajtásáról kétféle, egy négy- és egy hathengeres, egyaránt keresztben beépített motor gondoskodik. Erőteljes forgatónyomatékuknak és magas csúcsteljesítményüknek köszönhetően a TT Coupé tiszteletet parancsoló menettulajdonságokat kínál. Az opcióként rendelhető, kettős tengelykapcsolós „S tronic” sebességváltó, és a V6-os modellhez kapható quattro hajtás – mindkettő exkluzív technikának számít a sportkupék szegmensében – kiváló vonóerő-átadásról gondoskodik az útfelületen.
A TFSI jelzésű négyhengeres ereje 1984 köbcentiméteres összlökettérfogatából származik. Már 1800 percenkénti fordulatszámnál 280 Nm forgatónyomatékot küld a főtengelyre, s ez a magas érték egészen 5000 percenkénti fordulatszámig folyamatosan rendelkezésre áll. 200 LE maximális teljesítményét 5100 és 6000 percenkénti fordulat között produkálja. A 2.0 TFSI mindössze 6,4 másodperc alatt gyorsítja az Audi TT Coupét 100 kilométer/óra sebességre (a kettős tengelykapcsolós „S tronic” sebességváltóval), és még tovább, akár egészen a 240 kilométer/órás csúcssebességig. Ez az erőforrás átlagosan 7,7 liter üzemanyaggal is beéri 100 kilométerre.
3189 köbcentiméter összlökettérfogatával még erőteljesebb a V6 erőforrás, amely 320 Nm maximális forgatónyomatékát a 2500 és 3000 percenkénti fordulatszám közötti tartományon bocsátja rendelkezésre, míg  250 LE legnagyobb teljesítményét 6300 percenkénti fordulatnál adja le.

Menet közben a 3,2 literes V6-os erőteljesen húz, és könnyedén pörög fel. Járását minden fordulatszámnál egyéni, főleg a szívászajokat hangsúlyozó mély zengés kíséri. A TT 3.2 quattro álló helyzetből 5,7 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/óra sebességre (az „S tronic” váltóművel). Legnagyobb sebessége 250 kilométer/óra (korlátozva), átlagfogyasztása 9,4 liter 100 kilométerenként.

Szériakivitelben e motorok hatfokozatú manuális sebességváltóhoz csatlakoznak. Az opcióként rendelhető, kettős tengelykapcsolós „S tronic” sebességváltó kettős tengelykapcsolós konstrukciójának köszönhetően a váltások mindössze 0,2 másodperc alatt, az erőfolyam megszakítása nélkül mennek végbe. Manuális üzemmódjában a vezető maga választhat fokozatot. A TT négyhengeres változata az első, a V6-os pedig folyamatosan mind a négy kereket hajtja.

Futómű

Az új Audi TT Coupé futóműve is a legmagasabb fokú menetdinamika jegyében született, amelyben kilenc milliméterrel alacsonyabban elhelyezkedő tömegközéppontján kívül különleges, átgondolt elrendezése is fontos szerepet játszik. Az Audi dinamikus futómű továbbfejlesztett és újrahangolt formában jelenik meg. Kívánságra az „Audi magnetic ride” high-tech csillapítási rendszer is rendelkezésre áll. Egy kapcsoló segítségével a vezető a „Normál” és a „Sport” alapprogramok között választhat. A TT egyetlen piaci vetélytársa sem kínál hasonlóan igényes műszaki megoldást.

A cseh áldozatok kétharmadának halálát nem a Covid-19 betegség okozta
Az elhunytak többnyire más krónikus betegségben is szenvedtek, gyakran nem is egyben.
Első alkalommal tárgyalt virtuálisan a lett parlament
És ezzel a világon az elsők közé tartozik, amely a koronavírus-pandémia alatt teljesen átállt a távmunkára.
Elég egy apró online vétség, még csak nem is hiba
Ahol szükséges, vonjunk vissza jogosultságokat, opciókat, változtassunk jelszavakat.
A fővárosnak is hozzá kell járulnia az államháztartás kiadásaihoz
Budapest az egyik legjobb anyagi helyzetben lévő önkormányzat.
Gyász
„Ember volt, mert szívből szeretett, mi úgy szerettük őt, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, de szívünkben él, és örökké ott marad. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LAKNER JÓZSEF cipész életének 93., házasságának 71. évében csendesen elhunyt. Hamvait május 29-én, pénteken 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a máriakálnoki temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Szerető családja
„Ha lenne még időm elég, talán mindent megértenék. Ha lenne még időm elég, talán mindent elmondanék.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága testvérünk, nagybátyánk, sógorom és rokonunk, GAZDAG LÁSZLÓ egyedi lakos életének 60. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 30-án, szombaton 11 órakor lesz az egyedi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 10.15 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló szerettei
„Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit elfelednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, testvérünk és rokonunk, PÓCZA FERENC (Fifi) életének 55. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. május 29-én 15.30 órakor lesz a höveji temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihent a Dolgos, Jó Apai Szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető Férj voltál, Drága Édesapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Drága Édesapánk, Nagyapánk, Apósunk, Sógorunk és Rokonunk, RÓKA JÁNOS nyugalmazott főtörzszászlós életének 73. évében váratlanul elhunyt. Engesztelő szentmisét 2020. május 29-én, pénteken 15.45 órakor tartunk a fertőszentmiklósi katolikus templomban, majd 16.30 órakor helyezzük örök nyugalomra hamvait a helyi temetőben. Kérjük, hogy szerettünktől csak egy szál virággal búcsúzzanak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérnénk. Gyászoló család
„Most küzdelmed véget ért, Isten szólít el, de a szeretet nem hal meg, mindig velünk leszel. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy feleségem, édesanyám, OHR ISTVÁNNÉ szül. Kóczán Margit életének 85. évében elhunyt. Temetése 2020. május 29-én, pénteken 15 órakor lesz a fertőszéplaki temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.30 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik feleségem és édesanyám búcsúztatásán részt vesznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt; megpihent a két kéz, mely mindig csak adott, soha semmit nem kért és el nem fogadott.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Feleségem, Édesanyám, Nagymamánk, Anyósom, Testvérünk, Keresztanyánk és Rokonunk, TAKÁCS IMRÉNÉ Szórádi Anikó, a Glovita Kesztyűgyár nyugdíjasa életének 64. évében örökre megpihent. Temetése május 29-én, pénteken 15 órakor lesz Győrben, a Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, mély fájdalmunkban velünk éreznek, és sírjára a szeretet virágait elhelyezik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagypapám, apósom, vejünk, testvérünk és rokonunk, SZABÓ LÁSZLÓ 65 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2020. május 28-án 15 órakor lesz a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Engesztelő szentmisét 14 órakor mondatunk a Szent Anna-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család Soha nem feledünk!
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyám, Nagymamánk, Dédnagymamánk, Testvérem, Anyósom, a Család és a Barátok Margit nénije, CIPEK FERENCNÉ szül. Hornyák Margit Anna életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. május 29-én, pénteken 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, TÉGLÁS MIHÁLY életének 64. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása május 29-én, pénteken 13.30 órakor lesz a sérfenyői temetőben. Előtte engesztelő szentmise 12.45 órakor. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után SOMI LAJOSNÉ szül. Káldi Katalin Zsuzsanna, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár nyugdíjasa 66 éves korában örökre megpihent. Szeretett feleségemtől, édesanyánktól, anyósunktól, maminktól, testvéremtől, keresztanyánktól, sógornőnktől 2020. május 30-án 15 órakor veszünk búcsút szülőfalujában, Malomsokon. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RAUSCH FERENC életének 56. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz a brennbergi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy EŐRI ZOLTÁNNÉ szül. Borsós Éva életének 66. évében váratlanul elhunyt. Temetése május 28-án, csütörtökön 13 órakor lesz a rajkai temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk BABITS ZOLTÁN halálának 5. évfordulóján. Lehunytad a szemed, csendesen elmentél, szívedben csak az volt, hogy minket szerettél. Hosszú útra mentél, búcsút nem intettél. Ha elfáradsz utadon, pihenj meg egy percre, tekints az itt maradt bánatos szívekre. Pihenj csendesen, hol nincs már fájdalom, szívünkben itt leszel, míg élünk e világon. Bármennyi nap, holnap, év teljen is el, akik igazán szeretnek soha nem felednek el. Nagyon hiányzol, nagyon rossz nélküled. Szerető feleséged, lányod, fiad, menyed, vejed, unokáid
,,Nehéz az életet élni nélküled, a fájdalom szívünkben soha nem szűnik meg. Fájdalommal emlékezem egyetlen, szeretett fiam FINTA JENŐ születésének 61., halálának 15. évfordulójára. Kérem, akik ismerték és szerették, szenteljenek egy percet emlékének, gondoljanak Rá szeretettel. Bánatos édesanyja
Fájó szívvel emlékezem egyetlen gyermekem halálának 9. és férjem halálának 3. évfordulójára. ifj. SZITÁS ISTVÁN Nélküled minden fáj, üres a szív, üres a ház. Elvesztek az álmok, elvesztek az évek, nem maradt más, csak a fájdalmas lélek. SZITÁS ISTVÁN Gondolatban sírodnál suttogom a neved, gondolatban sírodnál megfogom a kezed. Gondolatban azt kívánom, hogy legyél itt velem, és Te ott vagy, mert érzem, hogy szorítod a kezem. Aki ismerte Őket, szánjon egy percet emlékükre! Örökké szerető édesanyád és feleséged