Most is kincs a győri ivóvíz

2020.03.28. 06:09

Amikor minden forintnak helye van, felesleges ásványvízre költeni, kiváló minőségű víz folyik a csapokból Győr környékén

A Pannon-Víz működési területén, Győrtől Csornáig, Kapuvártól Pannonhalmáig, közel 300 ezer ember számára biztosítja az ivóvíz ellátást. Szűkebb pátriánkban a felszín alatti vizek minősége közép-európai viszonylatban is kiemelkedően jó. Ez a járvány idején is így van, ezt több lépcsős biztonsági protokoll garantálja.

Szeghalmi Balázs

Tóth László, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője a kiskúti vízműtelepen mintát vesz az ivóvízből.

Fotó: NAGYGABOR

Folyamatos mintavétel

„A vízadó rétegünk többszörösen védett, emberi kéz érintése nélkül érkezik az otthonokba az ivóvíz. A hálózati pontokon, kutakon folyamatosan veszünk mintákat. Ezeket laboratóriumban ellenőrizzük. A szolgáltatott ivóvíz minősége minden településen megfelel a vonatkozó magyar szabványoknak” – hangsúlyozta kérdésünkre Tőke László.

Biztonsági intézkedések

A Pannon-Víz vezérigazgatója hozzátette: „a munkatársaink és családjaik védelme érdekében új munkarendet vezettünk be a járvány idején”. A Pannon-Víz kollégáinak a fele dolgozik egyik héten, majd a következő hét napban a csapat másik fele veszi fel a munkát. Így csökkentették a fertőzésveszéllyel járó személyi kontaktusok számát.

A győri központú szolgáltató azon hazai vállalatok közé tartozik, amely stratégiai fontossága miatt katonák és katasztrófavédelmi szakemberek segítségére is számíthat. „Két katona- és egy katasztrófavédelmi tiszt érkezett hozzánk múlt héten. Kiváló az együttműködés velük” – tudtuk meg Tőke Lászlótól.

Kovácsné Anita, a Pannon-Víz laboratóriumának mikrobiológiai asszisztense ellenőrzi a csapvizet Győrben.

Hatalmas rendszer

A Duna és a Mosoni-Duna mellett parti szűrésű kutak, a Kisalföldön és a Bakonyalján mélyfúrású kutak, a Bakonyban pedig karsztvizet kinyerő kutak állnak a szolgáltató rendelkezésére. A Pannon-Víz jelenleg 2000 km hosszú vízvezetékrendszert üzemeltet. A legnagyobb összekapcsolt rendszer a Szigetköztől a Bakonyig 43 település vízellátó rendszerét egyesíti.

Néhány telepről a kutakból nyert víz közvetlenül a hálózatba kerül (Kapuvár, Tét), a többi vízműtelepen a termelt nyersvíz vas- és mangántalanítása szükséges, melyet vegyszermentes technológiával (levegőztetéssel és szűréssel) végeznek. Összesen 28 vízműtelepet és 6 tartalék-vízbázist működtet a Pannon-Víz.

Tóth László, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője a kiskúti vízműtelepen mintát vesz az ivóvízből.

Mintha ásványvizet innánk

A Kisalföld munkatársa hallott olyan esetet a napokban, hogy az egyik német diszkontlánc üzletében az ásványvizek vásárlási mennyiségét korlátozták. Egy zsugorcsomagnál (hat palack) senki nem vihetett többet haza. Egyet sem kell azonban hazavinni, emellett több nyomós érv szól.

Egyrészt az ivóvíz maximálisan biztonságos. Másrészt Győrben és a város környékén a csapból érkező víz legalább annyira telített ásványi anyagokkal, mint a palackozott ásványvizek többsége. Ez laboratóriumi vizsgálat igazolja.

Ellenőrzés a Pannon-Víz laborjában. Fotók: Nagy Gábor

Felesleges pénzkidobás

Grafikán láthatják, hogy többek közt kalciumból, magnéziumból, hidrogén-karbonátból mennyit tartalmaz másfél liter győri csapvíz. A részletes elemezésből kiderül: a Rábaközben alacsonyabb az ivóvíz ásványi anyag tartalma, a Bakony és a Sokoró térségében pedig a győrinél is „gazdagabb” vizet élvezhetünk.

Amikor a járvány okozta válság idején minden forintnak helye van, a PET-palackokkal pedig csak erősen szennyezzük a környezetünket – érdemes és hasznos hanyagolni a vízvásárlást az üzletekben.

Győri csapvíz és ásványvizek összehasonlítása – a számok magukért beszélnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában