Győri retro

2020.08.01. 06:24

KISZ-esek dolgoztak az Aranyparton – fotók a régmúltból

„A győri szabadstrandokon a víz a Köjál mérései alapján egészségre nem ártalmas, de szennyezett” – írtuk 1973. július 12-én. A múltban az Aranypart volt a legnépszerűbb szabad fürdő a városban. Akik ide jártak, tudták: a Mosoni-Duna vize soha nem volt és nem is lesz híres a tisztaságról. Ők a hangulatáért szerették a helyet.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Régi Győr

Lázasan dolgozó ifjúság

A legkedvezőbb adottságú győri szabadstrand a hatvanas és a hetvenes években a KISZ-esek védnöksége alatt állt. Ez anno nem volt egyenlő pökhendi észosztással, a KISZ-es fiatalok dolgoztak az Aranyparton. Nem is keveset. A vízmű fiataljai az ivóvizet, az ÉDÁSZ KISZ-esei az áramot vezették az öltözőkbe, a tanácsi fiatalok a partszakasz növényzetét gondozták, a padok környékét gyommentesítették.

„A tanács szerény anyagi lehetőségei mellett nagy szükség van a fiatalok társadalmi munkájára. Évente ezreket kell költeni a vandál rongálások javítására. Kiszaggatták az ivóvízvezetékeket, a szeméttárolók fémbakjait kapufáknak vitték el” – nyilatkozta dühösen az Aranypart kapcsán Ramháb Sándor, a városi tanács korabeli műszaki ügyintézője. Fürdőőr már annak idején is szolgált itt – ez a vandálokat nem zavarta, éjszaka jöttek tombolni, e téren a világ semmit sem változott –, csónakkal figyelt a strandolók biztonságára.

710 ezer forintos büfé

Az Aranypart népszerűsége 50–60 éve járt a csúcson. 1964. július 22-én vízi rendőrök számoltak be arról a Kisalföldnek, hogy „vasárnap 6000–7000 ember lepte el a fürdőhelyet”. Az Aranypart büféje, amelyet napjainkban mindenki Lapos Tanszékként ismer, 1964 júniusában nyitotta meg kapuit a közönség előtt. „Pilt Rudolf egyik első önálló terve a Mosoni-Duna szabadstrandjának öltöző- és büféépülete. A töltésről lépcsőn és hídon át juthattunk az ártér fölé nyersbeton lábakkal emelt ház szintjére.

A szabályos négyzetbe került helyiségeket körfolyosó fogta körül, amelyről azok könnyen megközelíthetők voltak. Ruhatár, fülkés férfi- és női öltöző, orvosi szoba, valamint a folyó felé néző büfé kapott benne helyet. Ez utóbbi elé került a partra továbbvezető lépcső” – olvasható a moderngyor.com elemzésében. Lapunk 1964. május 22-én arról adott hírt, hogy Győr Város Tanácsának végrehajtó bizottsága a tervezésre 40 ezer, az építésre 670 ezer forintot költött.

120 napos árvíz 1965-ben

„Az átadás után egy évvel komoly próbát kellett kiállnia az épületnek. Az 1965-ös, 120 napig tartó árvizet nagyrészt vízben állva vészelte át a büfé” – tudtuk meg Kozma Endrétől, a Régi Győr szerkesztőjétől. Az Aranyparton elhelyeztek hat darab kétrészes fürdőkabint is. Ezek hangulata, szép pasztellszíne az észak-németországi tengerpartot idézte a Mosoni-Duna mellett. Harminc padot is igénybe vehettek a napozók.

Az Aranyparton 1964–65-ben összesen 960 fát ültettek az utókornak. Ma ezek a lombkoronák biztosítják az árnyékot a játszó fiataloknak és pihenő örökifjaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában