Győri retro

2020.07.25. 09:11

Amikor 7292 vendég pihent egyetlen nap a győri strandfürdőben 1968-ban – régi fotók

Nézzük a megsárgult fotókat a régi győri strandról és nem hiszünk a szemünknek: a vízben és a büfében szinte mozdulni sem lehet az emberrengetegtől. Ez nem a véletlen műve. Volt idő, amikor több mint 7000 jegyet adtak el egyetlen kánikulai napon a hatvanas évek végén.

Szeghalmi Balázs

Kasszasikerek '69-ből

„Kedves vízimádók és nap szerelmesei: nem csalás, nem ámítás, vasárnap reggel nyolc órakor Winkler Mihály, az uszoda gondnoka – immáron huszonhetedszer életében – szélesre tárta a győri uszoda kapuit” – írtuk 1969. május 7-én. A szezonnyitóra rögtön kétezren érkeztek a győri fürdőbe, amelyet hazánk első olimpiai bajnoka, Hajós Alfréd tervezett 1930-ban.

A nap olyan kegyes volt a strandolókhoz, hogy már május elején 30 fok feletti hőmérsékletet mértek árnyékban. A „heringeffektus” régen mindennapos volt a győri strandon, nap mint nap több ezer jegyet adtak el a pénztárnál. A hatvanas évek végén a kasszasikercsúcsot 1968. július 13-án jegyezték fel. Akkor árnyékban 35 fokos meleg volt és 7292 (!) strandoló váltott belépőt.

„A legtöbb diáknak egész nyárra volt bérlete”

A tömeges érdeklődésben nyilván szerepet játszott a jegyárpolitika. 1969-ben a felnőtt egész napos belépő 5 forintba, a 10 szelvényes bérlet 35 forintba került. A diákidénybérletért 60 forintot kértek, míg a felnőttidénybérletért 130 forintot kellett fizetni. Érezzük, hogy ezek a jegyárak közel sem terhelték úgy a családi kasszát, mint napjainkban egy hétvége a Balaton partján. Az alacsony győri jegyárakról több olvasónk is megírta emlékeit a Kisalföld Facebook-oldalán.

„A legtöbb diáknak egész nyárra volt bérlete” – írta egyikük. „Imádtunk ide járni. A rántott pipicomb meg figyelt a táskában. Behabzsoltuk és már futás is volt a rakétás csúszdára” – elevenítette fel emlékeit Ácsné Rendi Kata. „A Cziráky-emlékműtől futva a sportmedencéhez röhögve huppantunk-ugrottunk a vízbe. Szuper volt” – tette hozzá Újhelyi Ildikó.

Jegyárak

Persze az akciós tiketteknek megvolt az „áruk”. Még mindig 1969 nyarán járunk képzeletben. Augusztus 3-án is rekordközeli forgalom volt a győri fürdőben, több mint 6000-en kerestek menedéket a kánikula elől a hűs habokban. Egykori újságíró-kollégánk, Imre Béla cikkéből kiderül: rengetegen bosszankodtak a büfé előtt, mert nem kerültek sorra. A fagylaltozónál sokan a jeges édesség nélkül maradtak, elfogyott a vanília és a csokoládé, olyan óriási volt az igény.

Az emeleti büfében a csapolt sörért „közelharcot” vívtak, néhai kollégánk 62 fürdőzőt számolt össze a sorban. A nap végére több mint 1000 üveg sör és 350 üveg Bambi fogyott el. Ennél sokkal többet is eladtak volna, ám a készlet kimerült. Megoldásként az vetődött fel, hogy az 1970-es szezonban mozgóárusokat is csatasorba állítanak a strandon.

Amikor béke volt és nem lepték el a fürdőzők a győri strandot. Fotó: Régi Győr

Kozmikus számok

1969-ben május elejétől augusztus elejéig 116 ezer (!) ember váltott jegyet és pihent a győri strandfürdőben. Kozmikus számok ezek. Valószínűleg esélytelen a megdöntésük napjainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában