Grazie mille Ennio Morricone!

2020.07.06. 10:32

A Mester emlékére – megidézzük Ennio Morricone Győrben töltött napjait – fotók

„Morricone háromnegyed tízkor érkezett gyalog a Richter Terembe, svájcisapkában, bőrtáskájában a kottákkal”

kisalfold.hu

Meghalt hétfőn, 91 éves korában Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester – közölte családja az ANSA hírügynökséggel. A legendás filmzenék komponistája hétfő hajnalban, egy római klinikán hunyt el. Karrierje során több mint 500 film zenéjét írta, köztük az Egy maréknyi dollárért és a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusokét.

Ügyvédje és barátja, Giorgio Assumma közleményében azt írta, Morricone elméje az utolsó pillanatig tiszta volt, halála előtt el tudott búcsúzni feleségétől, gyerekeitől és unokáitól és a publikumnak is meg tudta köszönni kreativitása állandó támogatását.

„Robbant a hír”

Büszkén írhatjuk, hogy a zseniális olasz zeneszerző neve kötődik a Győri Filharmonikus Zenekarhoz. 2004 márciusában „robbant a hír” – ez 16 évvel ezelőtt országosan az esztendő egyik kulturális szenzációját jelentette –, hogy Morricone 2004 tavaszán a Győri Filharmonikus Zenekart vezényli. Bár a koncertet Budapesten tartották, Morricone napokig a győri Richter teremben próbált a filharmonikusokkal.

Ennio Morricone miután megérkezett hazánkba 2004 tavaszán.

Gyalog sétált a Rába Hotelből a Richter terembe

„Percre pontosan kezdte az első próbát Ennio Morricone a győri filharmonikusokkal, utána elégedetten nyilatkozott a zenekarról. A Volt egyszer egy vadnyugat mellett még négyszáz film világhírű zeneszerzője sztárallűrök nélkül tölti napjait Győrben. A kulisszák mögé pillantottunk. A legenda igaz, Ennio Morricone, a világhírű zeneszerző délelőtt tíz órakor kezdte első próbáját Győrben a Richter Teremben; s valóban, akkor és ott osztotta ki a kottákat, amelyekből a Győri Filharmonikus Zenekar játszott. (Pontossága és az a precízség, ahogy kottáival bánik, világszerte ismert.)

A mester előző nap este érkezett a megyeszékhelyre, s a Hotel Rábában szállt meg. Küldöttségével a legjobb szobákat kapta – összesen négyet foglaltak le számukra –, családja és menedzsere mellett testőrei is elkísérték. Morricone háromnegyed tízkor érkezett gyalog a Richter Terembe, svájcisapkában, bőrtáskájában a kottákkal” – írtuk 2004. április 21-én a Kisalföldben.

Az akkor 75 éves mester arra a kérdésünkre, hogy ezúttal miért a Győri Filharmonikus Zenekarral lép fel, azt felelte: „olasz koncertszervezője ajánlotta a győrieket. Nos, nem csalódott, az első próba után azt mondta: nagyon fekszik neki a próbaterem, s elégedett a győri zenészekkel”. Morricone összesen három napig próbált a zenekarral Győrben a budapesti koncert előtt.

Beszélgetés győri zenészekkel.

„Nem okoztunk csalódást neki, az biztos”

A Budapest Sportarénában szervezett, április 25-i koncertre szinte pillanatok elkapkodták a jegyeket – pedig nem voltak filléres tikettek: a legolcsóbb 5900 forint, ezenkívül 7900, 8900 és 11.900 forintért árultak belépőket –, 8 ezren élveztek a különleges alkalmat. A végén Morricone úri emberként gratulált a győri zenészeknek és megköszönte a játékukat.

Baross Gábor, a filharmonikusok akkori igazgatója így nyilatkozott a közös munkáról Morriconéval: „Kellemes meglepetés volt. A mester megszerette a várost, elégedett volt a körülményekkel és a próbákkal. A zenekarral jól együtt tudott működni, nem okoztunk csalódást neki, az biztos.” Utóbbi oly annyira igaz, hogy ezt követően évekig kapcsolatban maradt Morricone a Győri Filharmonikusok Zenekarral. Felléptek együtt többek közt Pekingben, Sanghajban, Szöülban, Tajvanon és a marrokói Rabatban is. A mesterrel többször szóba került egy esetleges győri koncert is, ez azonban nagy bánatunkra végül soha nem történt meg.

Az első közös koncert a győri filharmonikusokkal 2004. április 25-én.

Csodálatosan aktív élet

Ennio Morricone szinte élete végig aktív maradt, még pár éve is A-kategóriás Hollywood-i szuperprodukciókhoz komponált. Ő szerezte például 2015-ben Quentin Taratino nyolcadik filmjének, az Aljas nyolcasnak a zenéjét. Utóbbi film betétdalával búcsúzunk a művésztől. Grazie mille Ennio Morricone!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában