Győri retro

2020.04.18. 15:44

A győri Verseny ABC az egész Észak-Dunántúl legnagyobb élelmiszerüzlete volt anno – fotók

Adyváros legismertebb boltja közel negyvenöt éve, 1975 őszén nyitotta meg kapuit. Akkor 20 ezren éltek Győr napjainkban is legnépesebb városnegyedében. A Kisalföld Facebook-oldalára írt posztok szerint Olvasóink többsége jó szívvel emlékszik a Verseny ABC-re. Annak ellenére, hogy 1980 és 1981 fordulóján súlyos „kenyérmizéria” tört ki az üzletben.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Régi Győr

Banán régen

„Szerettem ott vásárolni, nekem jó emlékeim vannak. Kedvesek és szolgálatkészek voltak az eladók. Egyik karácsony előtt annyi banánt vehettünk, amennyit szerettünk volna.

Akkor ettem életemben először egész banánt. Addig a gyerekek kaptak abból az egy kilóból, amit vásárolhattunk” – írta Tóbiás Julianna a Verseny ABC történetét beharangozó retro fényképünkre.

Adyvárosi „kirakó

Hiába építették átgondoltan a paneltömbökkel bástyázott településrészt, az áruellátás sok kivetnivalót hagyott maga után. Zöldterületre, játszótérre, iskolára, ovira, rendelőre, gyógyszertárra, postára nem lehetett panasza a házgyári lakásokban élőknek – mit nem adnának ezekért a szolgáltatásokért az új győri lakónegyedekben élők most –, s a Verseny ABC-vel az adyvárosi „kirakó” utolsó darabja is a helyére került.

14 milliós beruházás

Hiszik vagy sem, 1975 októberében a Verseny ABC nem csupán Győr, de az egész Észak-Dunántúl legnagyobb alapterületű élelmiszerüzletének számított a maga 1350 négyzetméterével. A Verseny építése 14 millió forintba került, a gépi felszerelésekre, berendezésekre körülbelül 2 millió forintot költöttek. Nyitáskor a raktárkészlet 4 millió forintot ért.

Ezek az összegek óriási pénznek számítottak négy és fél évtizede. Ha csak inflációval számolunk, napjaikban is szép summáról beszélünk. Az áruház első igazgatója Antalics Miklós volt.

Bébisarok

A Verseny ABC kezdetektől fogva önkiszolgáló rendszerben működött, a tőkehús, a gyümölcs, a zöldség árusítása is így történt. Korabeli eladók külön gyümölcs- és zöldségmosót vethettek be a minél szebb portékákért. A tágas eladótérben jól „gurultak”, nem ütköztek polcokba a szupermarketekre jellemző beváráslókocsik.

A Verseny ABC nagy újítása a bébisarok volt, ahol bébiételek, cumik, sőt, babaruhák között válogathattak az adyvárosi kismamák. Fotók: Régi Győr

Kenyérmizéria

Persze, „porszem” régen is keveredett a gépezetbe. A Kisalföld 1981 első napjaiban többször írt arról, hogy a Verseny ABC-ben miért volt kevés és minőségében is erősen megkérdőjelezhető kenyér a szilveszteri mulatság után. Január 3-án már délelőtt elfogyott a „mindennapi” a Versenyből, majd ezt követően „ehetetlen, apadt kenyeret” árusították.

A szövevényes rendelési „kalamajka levét” a vásárlók itták meg, igaz, a hibát a Győr-Sopron megyei Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat elismerte és korrekten bocsánatot kért a vevőktől. A Verseny ABC átlagos napi kenyérforgalma 1200 kiló volt a nyolcvanas évek elején. A pékárut tehertaxival is fuvarozták a győri boltokba, ám mint láttuk, a „tűzoltó akció” nem mindig járt sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában