Két keréken jön a segítség és a jó szó

2020.12.21. 08:18

A győri bringások segélyszervezetek adventi csomagjait is eljuttatják a rászorulóknak – két napra beálltunk a remek csapatba – fotók

Lapunk elsőként adott hírt a győri bringás segítőkről március végén. A járvány első hullámában több mint ezerszer vittek élelmiszert, intéztek ügyet idős embereknek. A koronavírus második, őszi támadásakor is önzetlenül bringára pattantak, s azóta segítenek a legveszélyeztetettebb korosztálynak. Két napra a Kisalföld újságírója is beállt a közösségbe.

Szeghalmi Balázs

20201216 Győr Győri bringások segítenek karácsony előtt, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A győri bringás segítők az ünnepek előtt nem csak a bevásárlásokat, a csekk befizetéséket intézik a kisalföldi megyeszékhelyen; a Vöröskereszt és a Katolikus Karitász csomagjait is célba juttatják.

Első „szolgálati” nap

Marcalvárosban az egyik üzletlánc parkolójában találkozom Tömböly Tamással, a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének vezetőjével, a helyi bringás segítők alapítójával. Fontos dolog a környezettudatos hozzáállás; jelen sorok írójának azonban nincs csomagtartója a bringáján. Az egyik segélyszervezet friss élelmiszerekből álló válogatását még csak-csak el tudnám vinni a kerékpárral, ám a tartós élelmiszerek 5-6 kilós pakkját biztosan nem.

Tanakodunk mitévők legyünk, a cél az elsődleges: minél több karácsonyi csomag mielőbb landoljon a rászorulóknál. Így tekerés helyett autóba pattanok, tizennégy csomaggal indulok útnak főleg Marcalvárosban. Vagy idős nyugdíjasokkal, vagy húszas éveikben járó szülőkkel találkoztam, többnyire kisgyerekes anyukákkal. A fiatalok nem keresték a kapcsolatot, udvariasan megköszönték a csomagot és ennyi. Mintha szégyellnék, hogy szükségük van az ingyen élelmiszerre. A nyugdíjasok érezhetően szívesebben beszélgetnének – volt, akinél „lebuktam”, hogy újságíró vagyok –, ők azonban a járványtól tartanak. Az utolsó csomagok egyikét a Kossuth utca végén adom át; mélyszegénységben élő, újvárosi cigánycsalád nem győzi megköszönni az adományt.

Indulás előtt a marcalvárosi „főhadiszálláson”.

Olvasni a nyugdíjasok gondolatait

A következő alkalommal a győri bringás segítők főhadiszállásán, a győri KISOSZ Déry utcai főhadiszállásán találkozunk. Mindenki bringával érkezik. Szerda kora délután rövid taktikai megbeszélést tartanak. Rövidek a nappalok, nincs vesztegetnivaló idő. Az este nyolc órakor kezdődő kijárási tilalom „köti” a kerékpáros segítők kezét is. Eddig kell elintézni a bevásárlásokat. Kulcsár Nárcisszal, a Széchenyi-egyetem fiatal matematikai oktatójával közösen indulunk az Arrabonába, belvárosi idős asszonynak vegyszereket szerzünk be.

„A nyugdíjasok hamar elfogadtak bennünket, mostanra az életük részévé váltunk. Megismerték a napi ritmusunkat, a többségük tudja, mikor tartok órát, mikor vizsgáztatok. Tisztában vannak vele, hogy a mi időnk is véges, többen várnak segítségre, igyekeznek a kéréseiket hatékonyan és logikusan összeállítani” – mondja Nárcisz, miközben épp „parkolunk” az Arrabonánál.

A vegyszerek nagy részét beszerezzük, ám a kért utántöltős légfrissítő kifog rajtunk, hiánycikk a boltban. „Ilyenkor nincs más választás, futni kell plusz egy kört, másik üzletben veszem majd meg” – teszi hozzá a győri egyetem oktatója. Nárcisz kicsit spórol is a nyugdíjasoknak. Egyrészt figyel az akciókra, s van nála kuponfüzet. Utóbbi segítségével több termék árából 25 százalékot nyerünk. „Kicsit olvasom már a gondolataikat. Tisztában vagyok vele, ki áldozhat drágább árucikkekre, ki keresi a kedvezményeket” – halljuk.

Kulcsár Nárcisz és Pápai Ibolya a Katolikus Karitász csomagjaival.

Gyors kalkuláció az idővel

Csomagokkal felpakolva indulunk a belvárosi lakáshoz, a hölgy már várja Nárciszt. Érződik a hangján, hogy megkedvelte a bringás segítőt. Ebben műfajban mindennapos, hogy egy feladat megoldása kettő újat „hoz”. A 70 éves hölgy számlák fizetésére és vásárcsarnoki alma vásárlására kéri Nárciszt, s ugye az üres légfrissítős palackot sem szabad felejteni.

A fiatal egyetemi oktató matematikushoz hűen oszt-szoroz, próbálja kisakkozni, mikor fér a napirendjébe az új ügyek megoldása. „Szombatra meglesz” – mondja Nárcisz, miután végzett a kalkulációval. Kicsit még beszélgetünk a 70 éves asszonnyal, majd szinte egyszerre kívánunk békés ünnepeket.

Ünnepi találkozó

A győri bringás segítők este fél hétkor a Széchenyi téren találkoznak, miután kipipálták az összes feladatot. Tömböly Tamás minőségi láthatósági mellényeket ad; utóbbiakat Rosta Roland rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság Közlekedési és Baleset-megelőzési Bizottságának titkára küldte a csapatnak.

Az elővigyázatosság jogos, a téli szürkületben életmentők lehetnek a sárga mellények. Az osztás után van, aki forralt bort tölt társainak, akad, aki marcipános csokikkal kínálja a többieket. Ilyen egy igazi civil közösség.

Berki Ibolya, Kulcsár Nárcisz, Kozma Szabolcs, Pápai Ibolya, Tömböly Tamás, Radics Zoltán, Tóth Imre, Csáki Éva és a Kisalföld újságírója (b-j) a Széchenyi téren. Idén összesen huszonöt bringás segítő intézte idős emberek ügyeit Győrben. Fotók: Csapó Balázs

Emlékezetes történetek

A győri bringás segítők különleges megbízásokat is vállaltak. Egyetlen kérésre sem mondtak nemet, mindig megtalálták a megoldást, hogy teljesítsék az adott megbízást. Vittek virágot temetőbe, születésnapi üdvözlőlapot és pezsgőt idősotthonba, fát ültettek, szociális támogatás igénylőlapját töltötték ki, hallókészülékbe elemet vásároltak, gépjárműátírásban jártak közben. Volt, ahol a szódagép új patronját helyezték a készülékbe, tévét hangoltak be, zárcserét végeztek, a mosógép vízkőtelenítése sem fogott ki rajtuk. Sőt, egyszer még élő állatot is szállítottak.

[eweb-voting id="10487428"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában