2020.10.24. 09:14
A Bergmann-titok – a franciakrémes, amelyért Latinovits Zoltán és Esterházy Péter is megállt Győrben – fotó
Múlt héten hunyt el Bergmann Ernő balatonfüredi cukrászmester. Édesapja révén a Bergmann név fogalom a győri sütemények birodalmában. Városunk történetében senkinek nem sikerült olyan hatást elérnie tortáival, fagylaltjaival, mint Bergmann Imrének.
Az ország egyik legfinomabb krémese Győrből indult hódító útra. Fotók: Régi Győr, Bergmann cukrászda
Életút Balatonfüreden
Bergmann Ernő 1966–1968 között a budapesti Gerbeaud-ban (akkor Vörösmarty) tett mestervizsgát és az ezt követő négy évben édesapjával dolgozott Győrben. 1972-től a balatonfüredi Hotel Marina cukrászatát vezette. 1992-ben nyitotta saját cukrászdáját Balatonfüreden a Petőfi utcában.
A második üzlet a balatonfüredi Aranycsillag Szálloda éttermének polgári cukrászdává varázsolásával 1998-ban nyílt meg. A Balaton északi partjának fővárosában is a Bergmann cukrászdák védjegyévé vált a minőség.
Munkamorál
„Amellett, hogy ez a szakma rendkívül munkaigényes, fegyelmet és alázatot követel, csak akkor tud az ember versenyben maradni, ha minőséget ad. Minőséget pedig csak minőségből lehet előállítani. Ez talán még a titok része” – mondta munkafilozófiájáról Bergmann Ernő.
A Győrben megálmodott Bergmann-féle krémest városi értéknek választották Balatonfüreden tavaly. Ha hamarosan elkezdik gyűjteni a városi értékeket Győrben is, kétségünk nincs afelől, hogy a Bergmann-krémes az itteni listát is gyarapítja majd.
Száműzetés a Duna-parton
Bergmann Imre 1939 tavaszán nyitotta meg Győrben, a Wennesz Jenő (ma Bartók Béla) út 7. szám alatt cukrászdáját. Az 1949-es államosítást ő sem kerülte el, szeretett iparát nem gyakorolhatta, az üzlethelyiséget, a teljes berendezést és a munkaeszközöket lefoglalta a zsarnoki hatalom.
A tehetséges mester azonban nem adta fel. Mindent megtett azért, hogy újra cukrászdát nyithasson, s ezért a gönyűi „száműzetést” is vállalta. 1954-ben a Duna-parti településen nyitott újra. A győri vendégek közül sokan kijártak ide az édes finomságokért.
Győri retro
- Negyven éve tüske a győri szívekben: a szurkolók szerint is a játékvezető megverette az ETO-t
- Legendás meccsek nyomában - Amikor Puskás Öcsi hetet vágott az ETO-nak
- Az írófejedelem győri villámlátogatása – Thomas Mann mindig szívesen emlékezett a Radó-szigetre – korabeli fotók
- Egy szinten volt az ETO a Milannal: idegenbeli gólok döntöttek az olaszok javára
Citrom fagyi egy ötösért
Nagy Imre színre lépésével (vagy inkább engedésével), az enyhülés éveiben, 1955 nyarán visszatérhetett Győrbe Bergmann Imre. A mester Attila utcai családi házukat építette át, s itt alakította ki második győri cukrászdáját. „Amit Egernek a Dobos, Szegednek a Virág – azt Győrnek Bergmann Imre cukrászdája jelentette” – összegzett tömören Kozma Endre, a Régi Győr szerkesztője.
Bergmann Imre győri hatásáról még a nyolcvanas években – 1982-től másik fia, ifjabb Bergmann Imre vette át édesapjától az édes birodalmat – felnőtt generációk is hosszan tudnak mesélni. Vasárnapi ebédek után családok tucatjai keltek útra süteményekért.
A júniusi bizonyítványosztás idején hosszú sorok kígyóztak a nádorvárosi cukrásza előtt. A sikeres iskolazárást itt ünnepelték a diákok szüleikkel. Emlékszem, extra motivációt jelentett az ötös jegyekre a beígért citrom-puncs fagyipáros. Édesanyám sokszor húzta elő a Bergmann-kártyát és ösztökélt ezzel.
Művészek a Bergmannban
„Nádorvárosban az Attila utcában van egy kedves családi cukrászda. Tulajdonosa Bergmann Imre országos hírű cukrászmester. Sokan ismerik a városban és ezen az eldugott helyen is megkeresik a törzsvendégek. (...) Örültem meghitt hangulatának és a régi órának, amely kakukkhanggal jelzi az idő múlását.
Ez a cukrászda különben is figyelemre méltó: szeszes italt nem mérnek benne, nincs zene, csend van, jó a fagylalt és a cukrászsütemény, erős a fekete és kevés olyan helyen bújhat el meghitt beszélgetésre egy szerelmespár, mint itt” – írta a Kisalföld 1957-ben.
Alig egy esztendővel később már arról adtunk hírt, hogy Bergmann Imre jegeskávéval is kínálja vendégeit. „Az új édesség tojás nélkül, tejszínnel és kevés vízzel készült” – tudósítottunk.
A Bergmann-féle franciakrémesért híres művészek (Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán) álltak meg Győrben, Esterházy Péter még kisprózát is írt a süteményről.
Győri retro
- Negyven éve tüske a győri szívekben: a szurkolók szerint is a játékvezető megverette az ETO-t
- Legendás meccsek nyomában - Amikor Puskás Öcsi hetet vágott az ETO-nak
- Az írófejedelem győri villámlátogatása – Thomas Mann mindig szívesen emlékezett a Radó-szigetre – korabeli fotók
- Egy szinten volt az ETO a Milannal: idegenbeli gólok döntöttek az olaszok javára
- Nagy skalpokat gyűjtött, NB I-es csapatokat búcsúztatott a MÁV DAC a kupában