Győri Balett

2019.11.02. 08:04

40 éve Győr egén ragyognak

Negyven év: sikerek, világhír, krízisek, feltámadás, stafétaátadás, újjászerveződés, új utak...

Werner Krisztina

Forrás: Fortepan

Napra pontosan negyven éve csoda történt Győrben: naprobbanás. A Nap szeretteivel betörtek a város életébe a táncosok. Nem lehetett nem észrevenni őket: csapatban mozogtak, törékenységük, kacsázó járásuk, kontyfánkjuk könnyen beazonosította, hogy ők az új jövevények, a színház balettosai. A dübörgő, robusztus iparvárosban úgy tekintettek a test illuzionistáira, mint az idegen bolygóról érkezettekre. A névsor hosszú volt, de valahogy beszélni kellett róluk: ők lettek a „gyerekek”.

1979. Magyarország, Győr Kisfaludy Színház. Balra Markó Iván, szemben az újonnan alakult Győri Balett tagjai: Greiner Éva, Krámer György, Demcsák Ottó, Németh István, Bombicz Barbara, Tárnoki Tamás, Szekeres Lajos, Horváth Gizella, Kiss János, Horváth Erika, Szigeti Gábor, Ócsag Anna. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Markó Iván megalapította a Győri Balettet, mely azóta is egyet jelent világhírrel, minőségi tánccal, szellemi szárnyalással, alázatos munkával, táncmesteri tudással. Az alapító „gyerekekből” többen elfújták szülinapi tortájukon a hatvanadik gyertyát, a második generációs Gombos-iskolások szakmai nyugdíjukat élvezik, a harmadik generációban pedig sokaknak már nem anyanyelve a magyar.

Negyven év: sikerek, világhír, krízisek, feltámadás, stafétaátadás, újjászerveződés, új utak...

A társulat negyven évében benne van a győriek négy évtizede. Az enyém is. Gim­nazistaként celofános szegfűket hajigáltam a színpadra, mint minden lánynak, nekem is volt „szerelmem”. Sokan elmondhatjuk, hogy a Győri Balett formált minket gondolkodó, művészetet értő-érző-vágyó, értéket tisztelő szabad polgárokká. Markó Iván esszenciális világlátása, szürrealista formanyelve, globális zenei-irodalmi tudása, progresszív véleményformálása az eszmék forradalma volt.

Negyven éve a táncosok hangos szívdobbanásával ért véget bemutatkozó darabjuk. A „gyerekek” pőrén szemben ültek a nézőkkel, letették a szívüket és a művészet áldását osztották. Aranykor kezdődött...

Legyen Győr méltó ünnepe a balett negyven éve!

https://www.facebook.com/gyoribalett/photos/a.1446150798930980/2413171828895534/?type=3&theater

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában