4500 darabos gyűjtemény

2023.05.09. 20:24

Nézzék meg a megújított apátsági ásványtár ritkaságait Pannonhalmán - videó, galéria

A Pannonhalmi Főapátság nemrégiben mutatta be azt a gyűjteményi folyosón kialakított látványtárát, amelyben a monostor Ásványtárának legjelentősebb példányait helyezték el.

kisalfold.hu

Az Ásványtár megújítása kapcsán a Főapátságban szakmai konferenciát rendeztek kedden.

Fotó: Csapó Balázs

A teljes gyűjtemény mintegy 4500 darabot számlál, amivel az ország második legkiemelkedőbb ásványtára. Az Ásványtár megújítása kapcsán a Főapátságban keddi szakmai konferenciát rendeztek.

Az eseményen Hortobágyi T. Cirill főapát beszédében elmondta: az ősi monostorok az általános emberi kultúra őrzőiként a századok során szükségszerűen többé-kevésbé múzeumokká váltak.

Ez a folyamat a liturgiához kapcsolódó művészeti alkotások gyűjtésével és megőrzésével kezdődött. Pannonhalmán ehhez hozzájárult 1802-től a szerzetesek új munkaköre – a tanítás – amihez oktatási segédanyagok kellettek.

Röviden ismertette a főapátsági gyűjtemények több mint két évszázados történetét. Beszédet mondott még Müller Viktor, az  ELTE TTK dékánhelyettese és Weiszburg Tamás, az ELTE Ásványtani Tanszékének vezetője. Az Ásványtár elsősorban oktatási-kutatási célokat szolgál, a Főapátságba érkező turisták alkalmanként, tematikus sétákon tekinthetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában