Építészet

2023.05.23. 20:43

Nemzetközi díjat nyert a soproni uszoda épülete, a parkolóház elismerést kapott

A soproni Csik Ferenc Uszoda tervezéséért nyerte el a BigSEE Architecture nemzetközi nagydíját rekreáció és sport kategóriában a KÖZTI építésziroda.

kisalfold.hu

BigSEE díjátadó (balról jobbra): Németh Tamás, Tompos Csaba és Kelemen Bálint, KÖZTI-s építészek

Forrás: KÖZTI

 A BigSEE díjjal a délkelet-európai régió 21 országában díjazzák a legjobb építészeti, belsőépítészeti és formatervezési megoldásokat 6 különböző kategóriában. A KÖZTI a soproni Csik Ferenc Uszoda mellett másik 3 projektéért - köztük  a soproni parkolóházért - is elismerést kapott. 

BigSEE Grand Prix díjátadó Ljubljanában. A soproni Csik Ferenc Uszodával szerezték meg a Grand Prix-t (balról jobbra) Kelemen Bálint, Németh Tamás és Tompos Csaba, KÖZTI-s építészek a Grand Prix-val
Forrás: KÖZTI

- A közép-európai régió építészeti nagydíját a rekreáció és sport kategóriában szereztük meg – mondta Tima Zoltán a KÖZTI tervezési igazgatója. Az utóbbi idők egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el a soproni uszoda épülete. A Tompos Csaba vezetésével tervezett uszoda esetében az egyik fontos szempont az volt a tervezéskor, hogy megfelelően illeszkedjen a Lövérek zöld környezetébe, kompakt megformálásával a lehető legtöbb zöldfelületet hagyja szabadon a strand számára.  Medencecsarnoka a nagy üvegfelületek révén közvetlen vizuális kapcsolatban van a környező zöldfelülettel, az alpokaljai táj szinte átfolyik az uszodatéren. A díj a ma már nyugdíjas Tompos Csaba építész kollégánk pályafutásának méltó megkoronázása - tette hozzá az igazgató.

A BigSEE díjat a Ljubljanában székelő alapítvány, a Zavod Big alapította: a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal. Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A zsűri különböző kritériumok alapján értékeli a projekteket, fontos szempont az innováció, az intelligens tervezés és az eredetiség, a fenntarthatóság, a társadalmi tudatosság, valamint a funkcionalitás is. A BigSEE Architecture Award az évek során meghatározó építészeti elismeréssé nőtte ki magát. 

A KÖZTI a balatonfüredi ötcsillagos LUA Resortért, a soproni parkolóházért, valamint az Aggteleki Nemzeti Park területén található szádvári romkonzerválásért is elismerést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában