művészet

2021.08.24. 14:13

Kiállítást nyit Nagy Valér, soproni mozgáskorlátozott művész

Boldogító ragyogás című kiállítására készül Nagy Valér „WAWA” soproni mozgáskorlátozott művész. Valér kere- kesszékben éli mindennapjait, de nem csügged, lélekművészként aposztrofálja magát.

Etzl Edgár

Nagy Valér, aki az utcán kerekesszékkel, otthonában pedig járókerettel közlekedik, jól ismert alaknak számít a soproniak körében. Sokan köszön- nek neki az utcán, szívesen beszélget a járókelőkkel festményeiről.

Bár kezeinek mozgása is korlátozott, olyan szín- és formavilágot tud megjeleníteni a papíron, ami ép mozgású embereknek is a becsületére válna. – Több mint húsz éve, az esős téli időszakban kezdtem rajzolni, akkor még csak grafitceruzával. Alkotás közben kellemes érzés töltötte el a szívemet. Ezután nap mint nap ceruzát ragadtam, hogy újra átélhessem az alkotásból fakadó szeretetet és boldogságot. Nem olyan mozgékony a kezem, mint másnak, de szépen lassan így is kialakult a rajzhoz a kellő ügyességem. Kezdetben a körülöttem lévő világot próbáltam ábrázolni. Szüleim és barátaim támogattak, egyre nagyobb lendülettel álltam neki az újabb és újabb képeknek. Mára már a szavakkal nem kifejezhető, belső érzéseimet vetítem ki a papírra és vászonra. Gyakran lehunyt szemmel alkotok, hagyom, hogy a kezemben lévő ceruzát és ecsetet a szívem vezesse – magyarázta Valér.

A 49 éves művész egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzemben dolgozik. A munkaidő és a ház körüli teendők elvégzése után általában a város felé veszi az irányt, ahol a parkokban ismerőseivel és a járókelőkkel beszélget, hogy feltöltődjön. Rossz idő esetén otthonában zenét hallgat, elmondása szerint a dallamok és az elmélyült beszélgetések sokszor hatnak képeire, gyakran merít inspirációt az új lelki tapasztalataiból.

A művész negyven képét bemutató tárlat a GYIK Rendezvényházban lesz látható augusztus 25-től szeptember 10-ig. – Ezek a képek azért készültek, hogy az embereket kizökkentsék a hétköznapokból. Át akarom adni a színtiszta szeretetet, amit a képek készítése közben éreztem. Ha egy képem akár csak egy látogatónak mosolyt varázsol az arcára, már megérte. Ez eddig a legkevesebb képet felvonultató kiállításom, a korábbiakon rá kellett jönnöm, hogy a kevesebb néha több. Fontos, hogy a látogatóknak legyen idejük átélni mindegyik képet – mondta a művész.

Valér kiállítását Betuker Botond, a rendezvényház szakmai vezetője és Mende Zsolt grafikus nyitja meg szerdán 10.30-kor a GYIK-ban, ahol a jövőben több amatőr és profi szinten alkotó fotó- és képzőművésznek biztosítanak lehetőséget, hogy bemutathassák alkotásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában