Győri retro

2021.01.10. 07:00

Retro – Jampecoktól a magyaros Party vajkrémig – régi fotók

Az új évben elengedjük az előző esztendőt, tiszta lapot nyitunk. Bár a szilveszteri fogadalmak többnyire vakvágányra futnak, szép tervek mindig akadnak a jövőre nézve. Mostani múltidéző írásunkban megidézzük, hogy 1962, 1977 és 1985 januárjának első napjaiban milyen elképzeléseket szőttek Győrben.

Szeghalmi Balázs

1984 és 1985 fordulóján két nap alatt 40 ezer liter tejszínt dolgoztak fel a győri tejüzemben.

A slim fit őse

Miután 1961-ben száz vagon ecetet gyártottak a kisalföldi megyeszékhelyen s a győri szeszgyárban is csúcsra járatták a termelést – legalábbis a kommunikáció szintjén mindenképp –, nézzük, milyen divattrendekkel számoltak a Győri Állami Áruház varróüzemében.

Nánási Sándor üzemvezető szerint a férfizakók 1962-ben „egyre jobban követik a test vonalát. A divatos fazon már karcsúsít.” Vagyis már ekkor hódított a slim fit őse. S milyen volt a divatos nadrág a hatvanas évek elején?

Szélsőségek nélkül

„A felhajtó nélküli nadrág tovább terjed. Tért hódít és kilép abból a stádiumból, hogy még az öltözködés maradi hívei is jampec viseletnek tartsák” – hangzott a frappáns válasz.

Nánási úr nem csupán az európai és hazai divatot ismerte kiválóan, a korabeli magyar társadalom öltözködéséről is mérnöki pontosságú ábrázolást adott 58 éve. „Nálunk a szélsőségeknek kevés híve van. Ha be is tört egy-egy divatirányzat, annak a szolidabb, egyben az elegánsabb válfája érvényesül” – mondta.

1962 elején a téli hidegben fürge ujjak már a tavasz színeit forgatták Győrben. Fotók: Kisalföld-archívum

A Vagongyár legszebb évei

Ugorjunk nagyot, másfél évtizedet, s landoljunk a hetvenes évek végén. A legszebb éveit élő Magyar Vagon- és Gépgyárban szinte le sem álltak az ó- és az újév között. Félelmetes szám, ízlelgessük kicsit: 1977 januárjában a legendás gyár több mint 20 ezer (!) embernek adott munkát csak Győr-Moson-Sopron megyében.

A Győri Pamutszövő- és Műbőrgyárban, ismertebb nevén a Graboplastban pedig abban bíztak, hogy kilencmillió négyzetméter új termék gördül le a gyártósorokról.

A munka titka

A pannonhalmi új sütödében „piros-ropogósra, barna-mosolygósra” sült cipókat emeltek ki a kemencéből. Napi 40–50 mázsa kenyeret, 15–20 ezer péksüteményt reméltek a Lengyelországból és az NDK-ból vásárolt új berendezésektől.

„Sokan hetet-havat összehordtak a géppel készült kenyér ellen. Kézzel is lehet rosszul dagasztani, szemre is lehet kevesebbet keleszteni. Az embernek persze oda kell állni a gépek mellé, s kitanulva a kenyérgyártás csínját-bínját, odaadással dolgozni” – magyarázta lapunknak Maár Imre, az üzem egyik dagasztója. Ennél nem is lehet jobban megfogalmazni a munka titkát.

Az egykori sütöde Pannonhalmán.

Zelleres „Party”

Képzeletbeli időutazásunk utolsó állomása 1985. január 3. A megyei tejipari vállalat 1984-ben közel 144 millió tejet vásárolt szűkebb pátriánkban. Anno minden térség tejipari üzemei országosan egyedülálló termékekkel próbáltak betörni a piacra. Nos, megyénk egyik tejipari védjegyének a Mosonmagyaróváron gyártott Lajta sajt, a másiknak a Party vajkrémcsalád számított.

A napjainkban is népszerű magyaros vajkrém ekkoriban indult hódító útjára, a felejthetetlen dobozú finomságokat Sopronban gyártották. A vajkrémek kalóriaszegények voltak – szigorúan a nyolcvanas évek mércéjével nézve –, s többféle ízesítéssel készültek. Minden túlzás nélkül kuriózumnak számított a zelleres „Party”. Utóbbi ízvilágot meg sem közelítik a vajkrémek napjainkban.

1984 és 1985 fordulóján két nap alatt közel 40 ezer liter tejszínt dolgoztak fel a győri tejüzemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában