ünnepelt a pannonhalmi szerzetes közösség

2021.01.26. 09:50

Isten éltesse a 75 éves Várszegi Asztrikot! – videó, fotók

Várszegi Asztrik, korunk egyik legjelentősebb egyházi személyisége, vallástörténeti találkozók szervezője kedden ünnepli hetvenötödik születésnapját. Huszonhét év pannonhalmi főapáti időszak után nyugalomban szolgáló szerzetesként él a bencés rendben. Az emeritus főapátot vasárnap szerzetestársai köszöntötték a monostorban. Az ünneplésről és a dolgos hétköznapokról is beszélgettünk Asztrik atyával.

Werner Krisztina

Forrás: Hajdú D. András

Vasárnap rendtársai köszöntötték a monostorban a 75. születésnapját kedden ünneplő Várszegi Asztrik emeritus főapátot. Az öt órai vesperás főcelebránsa Hortobágyi T. Cirill főapát volt. Több könyörgésben is az ünnepeltért fohászkodtak a szerzetesek.

A pandémiás helyzetre való tekintettel és Asztrik atya kérése okán is születésnapján személyesen csak a szerzetesközösség köszöntötte őt. Asztrik atyát és a pannonhalmi közösséget nagyon sokan hordozzák imádságukban, nagyon sokan kísérik támogatásukkal. A vasárnapi vesperásban – mely a főapátság YouTube-csatornáján visszanézhető – adtak hálát az elmúlt évtizedekért a közösség tagjai.

Köszöntések

– A vesperást követően a vacsora előtt Cirill főapát úr mondott nagyon kedves üdvözlő beszédet, ahol összefoglalta a 75 évemet – mondta Várszegi Asztrik emeritus főapát, aki novíciusként, magiszterként, perjelként és főapátként egész életét a bencés rend szolgálatában töltötte.

– Cirill főapát úr felkérte Hirka Antal atyát, rendtársamat, aki egy zsoltármagyarázatban elmondta az 57 évemet, amit közösen kezdtünk novíciustársakként. Nagyon kedvesen felsorolt a köszöntésben mindent, ami az életünk része volt: a rendi gyerekkorunkat, a katonai éveket, ahol meglátogatott, az egyetemi éveinket, a közös tanításunkat. Imádság után koccintottam mindenkivel és elénekeltük az Éljen soká kezdetű, görög katolikusoktól átvett, hármas szólamú éneket. Beszélgettünk, együtt vacsoráztunk és emlékeztünk. Nagyon boldog voltam. Mondtam megint, hogy van jó a pandémiában is, mert csak magunk vagyunk.

A rendtársak ajándékaként készült egy könyv, ami könnyekig meghatotta Várszegi Asztrikot. Száztizenöt levelet és gratulációt gyűjtöttek egybe, köztük Áder János köztársasági elnök üdvözletét: „Születésnapod alkalmával aranymiséd felé közeledve Mécs László papokról írt verssoraival kívánok neked jó egészséget, sok örömet és további tartalmas éveket közöttünk Krisztus szolgálatában.”

Írással ünnepel

– Veres András mint a Püspöki Konferencia elnöke is köszöntött, Erdő Péter bíboros urat és Balog Zoltán református püspök urat sem szabad kihagynom. Fabinyi Tamás evangélikus püspök úr a levele fejlécére föltette a tócsát átugró Matusz-képet, amin volt, aki megbotránkozott, volt, aki azt mondta, hogy belevaló. Kényszerhelyzet volt, hogy nagyot ugrottam. Fabinyi Tamás ezt írta hozzá: „Asztrik főapátnak ez az ikonikus fotója számomra arról beszél, hogy igenis át lehet ugrani látható és láthatatlan falakon, meg lehet szabadulni a szekértáborok ártalmas gyakorlatától. Tüneményes könnyedséggel lép át egyik világból a másikba. Ő nem hajlandó elfogadni, hogy árkok vagy éppen elválasztó falak legyenek ember és ember, nemzet és nemzet, világnézet és világnézet között.” Nagyon szép. A 115 köszöntésben annyi kedvesség és annyi visszaemlékezés van, hogy a 75 éves ünnepelt már nem is emlékezik mindenre.

– Hogyan telik majd a kedd, ami a születése tényleges napja?

– Semmi különös nem fog történni, dolgozom. Legányi Norbert főapát úrnak az életrajzát írom. Most dolgozom fel azt a perjeli naplót, amit negyven évvel ezelőtt én írtam. A közelmúltnak a történetével foglalkozom. Nehogy azt gondolják, hogy itt most reggeltől estig táncolunk.

Várszegi Asztrik a győri bazilikába siet, ahol 1996-ban II. János Pál pápa tartott szentmisét. Ez a fotó is előkerült a köszöntésekben. Fotó: Matusz Károly

Nagy találkozások

Az emeritus főapát egyháztörténeti jelentőségű találkozókat szervezett a monostorba, az ő hívó szavára látogatott Pannonhalmára II. Alekszij moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje (1994), II. János Pál pápa (1996), III. Senuda kopt pápa, az alexandriai ortodox egyház feje (1996), a XIV. dalai láma, Tibet spirituális vezetője (2000), I. Bartholomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája (2000).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában