Győri retro

2020.10.24. 09:14

A Bergmann-titok – a franciakrémes, amelyért Latinovits Zoltán és Esterházy Péter is megállt Győrben – fotó

Múlt héten hunyt el Bergmann Ernő balatonfüredi cukrászmester. Édesapja révén a Bergmann név fogalom a győri sütemények birodalmában. Városunk történetében senkinek nem sikerült olyan hatást elérnie tortáival, fagylaltjaival, mint Bergmann Imrének.

Szeghalmi Balázs

Életút Balatonfüreden

Bergmann Ernő 1966–1968 között a budapesti Gerbeaud-ban (akkor Vörösmarty) tett mestervizsgát és az ezt követő négy évben édesapjával dolgozott Győrben. 1972-től a balatonfüredi Hotel Marina cukrászatát vezette. 1992-ben nyitotta saját cukrászdáját Balatonfüreden a Petőfi utcában.

A második üzlet a balatonfüredi Aranycsillag Szálloda éttermének polgári cukrászdává varázsolásával 1998-ban nyílt meg. A Balaton északi partjának fővárosában is a Bergmann cukrászdák védjegyévé vált a minőség.

Munkamorál

„Amellett, hogy ez a szakma rendkívül munkaigényes, fegyelmet és alázatot követel, csak akkor tud az ember versenyben maradni, ha minőséget ad. Minőséget pedig csak minőségből lehet előállítani. Ez talán még a titok része” – mondta munkafilozófiájáról Bergmann Ernő.

A Győrben megálmodott Bergmann-féle krémest városi értéknek választották Balatonfüreden tavaly. Ha hamarosan elkezdik gyűjteni a városi értékeket Győrben is, kétségünk nincs afelől, hogy a Bergmann-krémes az itteni listát is gyarapítja majd.

Bergmann Ernő

Száműzetés a Duna-parton

Bergmann Imre 1939 tavaszán nyitotta meg Győrben, a Wennesz Jenő (ma Bartók Béla) út 7. szám alatt cukrászdáját. Az 1949-es államosítást ő sem kerülte el, szeretett iparát nem gyakorolhatta, az üzlethelyiséget, a teljes berendezést és a munkaeszközöket lefoglalta a zsarnoki hatalom.

A tehetséges mester azonban nem adta fel. Mindent megtett azért, hogy újra cukrászdát nyithasson, s ezért a gönyűi „száműzetést” is vállalta. 1954-ben a Duna-parti településen nyitott újra. A győri vendégek közül sokan kijártak ide az édes finomságokért.

Citrom fagyi egy ötösért

Nagy Imre színre lépésével (vagy inkább engedésével), az enyhülés éveiben, 1955 nyarán visszatérhetett Győrbe Bergmann Imre. A mester Attila utcai családi házukat építette át, s itt alakította ki második győri cukrászdáját. „Amit Egernek a Dobos, Szegednek a Virág – azt Győrnek Bergmann Imre cukrászdája jelentette” – összegzett tömören Kozma Endre, a Régi Győr szerkesztője.

Bergmann Imre édes álmot készít. A legendás győri cukrász süteményeit, fagylaltjait egész Győr ismerte anno.

Bergmann Imre győri hatásáról még a nyolcvanas években – 1982-től másik fia, ifjabb Bergmann Imre vette át édesapjától az édes birodalmat – felnőtt generációk is hosszan tudnak mesélni. Vasárnapi ebédek után családok tucatjai keltek útra süteményekért.

A júniusi bizonyítványosztás idején hosszú sorok kígyóztak a nádorvárosi cukrásza előtt. A sikeres iskolazárást itt ünnepelték a diákok szüleikkel. Emlékszem, extra motivációt jelentett az ötös jegyekre a beígért citrom-puncs fagyipáros. Édesanyám sokszor húzta elő a Bergmann-kártyát és ösztökélt ezzel.

Művészek a Bergmannban

„Nádorvárosban az Attila utcában van egy kedves családi cukrászda. Tulajdonosa Bergmann Imre országos hírű cukrászmester. Sokan ismerik a városban és ezen az eldugott helyen is megkeresik a törzsvendégek. (...) Örültem meghitt hangulatának és a régi órának, amely kakukkhanggal jelzi az idő múlását.

Ez a cukrászda különben is figyelemre méltó: szeszes italt nem mérnek benne, nincs zene, csend van, jó a fagylalt és a cukrászsütemény, erős a fekete és kevés olyan helyen bújhat el meghitt beszélgetésre egy szerelmespár, mint itt” – írta a Kisalföld 1957-ben.

A Bergmann cukrászda még az átépítés előtt.

Alig egy esztendővel később már arról adtunk hírt, hogy Bergmann Imre jegeskávéval is kínálja vendégeit. „Az új édesség tojás nélkül, tejszínnel és kevés vízzel készült” – tudósítottunk.

A Bergmann-féle franciakrémesért híres művészek (Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán) álltak meg Győrben, Esterházy Péter még kisprózát is írt a süteményről.

Az ország egyik legfinomabb krémese Győrből indult hódító útra. Fotók: Régi Győr, Bergmann cukrászda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában