Felújítás

2020.09.23. 21:20

Megszépült a vár Mosonmagyaróváron

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Glázer Tamás, a NÖF Nkft. ügyvezető igazgatója helyszínbejárást tartott múlt pénteken a mosonmagyaróvári várban. Utána a Kisalföld kérdéseire válaszolva ismertették a fejlesztéseket és a további elképzeléseket.

Mészely Réka

A Kisalföld 2017. április 7-én adott hírt arról, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében kezdődik el a magyaróvári vár felújítása. Azóta többször is visszatértünk a 2018 novemberében a NÖF Nkft. és a Széchenyi-egyetem konzorciumában megindult munkálatokra. Néhány hónapja pedig már teljes pompájában csodálhatjuk meg a város legemblematikusabb épületét. Múlt pénteken a helyszínre látogatott Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, valamint Glázer Tamás, a NÖF Nkft. ügyvezető igazgatója, akik az egyetem képviselőivel, dr. Szalka Éva dékánnal, Tamándl László pályázatiiroda-vezetővel és Mészáros Nóra műszaki vezetővel együtt nézték meg a megszépült tereket.

Negyven év után

– A második világháború után az 1960-as években zajlott jelentős kutatás a várban. Az épület mai képét meghatározó műemlék-helyreállítás 1976–80-ban valósult meg, a mosonmagyaróváriak ezt az állapotát ismerik, hiszen azóta nem történt további rekonstrukció. Most a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 1,7 milliárd forintból a vár jelentős részét fel tudtuk újítani és turisztikai vonzerővé fejleszteni – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Állagmegóvás az örökségvédelem jegyében

– A mosonmagyaróvári vár turisztikai célú fejlesztése egy GINOP-projekt keretében 1,3 milliárd forint uniós támogatásban részesült. Az állagmegóvó munkákhoz a magyar kormány 392,6 millió forint összegű költségvetési támogatást biztosított, míg a Széchenyi István Egyetem fedezte a fejlesztéshez még szükséges forrást – tudatta Glázer Tamás, aki arról is tájékoztatott, hogy a külső és belső terek építési munkái mostanra befejeződtek.

A beruházás során megtörtént a vár külső környezetének részleges revitalizációja, valamint a homlokzat teljes felújítása, a belső udvar átalakítása, mely egy fogadó és rendezvénytér is lesz. – Hiszünk abban, hogy ez a beruházás Mosonmagyaróvár turisztikai kínálatának láthatóbbá tételéhez nagymértékben hozzájárul. A földszinten találhatóak a kiállítóterek, lesz egy kávézó, hozzá kapcsolódó ajándékbolttal – részletezte Glázer Tamás, aki kiemelte a vár állagmegóvásának fontosságát a kulturális örökségvédelem jegyében.

Élményalapú kiállítások a vár múltjából

Virág Zsolt ismertette a kiállítás három fő pillérét is, amelyek mindegyike élményalapú, interaktív elemeket tartalmaz és a legkorszerűbb technikákkal ellátott. Lesz vártörténeti, intézménytörténeti kiállítás, valamint élelmiszeripari és mezőgazdasági tematikájú tárlat nyílik a vár falai között, újszerű megközelítésben. Viszonylag kevés tárgy maradt meg az épület múltjából, viszont installációkkal, különböző történetekkel, mint Mátyás király látogatása vagy a Szent Korona fogadása, fókuszpontos bemutatásra adnak lehetőséget, amely alapján rekonstruálhatók a vár korántsem unalmas múltjának epizódjai.

Az idén kétszázkét éves agrártudományi egyetem történetébe is betekintést nyerhetnek majd a látogatók, bemutatják a nagy tanári kart, a neves diákokat, az óvári gazdászhagyományokat. Most a kiállítás installációinak gyártása van folyamatban. A kiállítás berendezése után nyitja meg a vár a kapuit a nagyközönség előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában