Több milliós ösztöndíj

2020.09.16. 06:50

Bálint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium után a világ 27. legjobb egyetemen, Manchesterben folytatja tanulmányait

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjra 144 hazai tehetség adta be pályázatát. A legjobb tizennyolc pályázó közé választották Lukács Bálintot, aki idén érettségizett a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Donat Kekesi

Képzés, ami nincs itthon

„Idén érettségiztem a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. Tanulmányaimat a University of Manchester Politika, Filozófia és Közgazdaságtan szakán folytatom. Ilyen képzés hazánkban nincs, ezért jelentkeztem az angliai kurzusra.

A Manchesteri Egyetem az elsők között indította a szakot az oxfordi egyetem után. A legfrissebb felsőoktatási rangsor szerint a manchesteri a világ 27. legjobb egyeteme” – kezdte Lukács Bálint, aki a járvány miatt márciusban félbeszakadt tanévben búcsúzott a pannonhalmi középiskolától.

Biztatták tanárai

Bálint a napokban jött haza a manchesteri gólyatáborból, amelyet Angliában tanuló magyar hallgatók szerveztek. „Klassz a kinti magyar közösség, közel kéttucatnyian vagyunk. Családias a hangulat, mindenki ott segít a másiknak, ahol szükség van rá. Az egyetemi tanulmányok mellett szeretném kivenni a részem a magyarok közösségi életében, remélem, jut erre elegendő időm. Biztos, hogy küzdeni fogok a honvággyal, ezért is jó, hogy számíthatok hazai hallgatótársakra a szigeteken” – mondta Bálint, akit pannonhalmi tanárai és a gimnázium igazgatója, Juhász-Laczik Albin atya is biztatott arra, hogy tegye próbára magát külföldi egyetemen.

„Egyelőre nem döntöttem el, melyik szakterületen képzelem a jövőm, erre lesz plusz egy évem. A nyelvtudásomban bízom, rendszeresen olvasok szakmai cikkeket angolul. A bátyám is a Manchesteri Egyetemen tanul, szerinte érthetők az előadások, a nyelv nem lesz akadálya a tudás mélyítésének” – hallottuk Bálinttól, aki a tavalyi filozófia OKTV-n 13. helyezést ért el. Tavaly a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szervezésében, angol nyelvű pályázat keretében a csapat legfiatalabb tagjaként vett részt a Családok XIII. Világkongresszusán Veronában.

Lukács Bálint három szakterületen, a politikában, a filozófiában és a közgazdaságtanban is olyan alapokat kíván szerezni, amelyekre később építkezhet. Fotók: Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit Kft.

Bálint több irányból közelíti a társadalmi kérdéseket

„Az észak-olaszországi városban döbbentem rá, hogy adott problémára (például a családok támogatásának kérdése) milyen eltérő válaszokat adnak egyes országok, gazdasági, kulturális és politikai koncepciójuktól függően. Ez ébresztett rá korunk társadalmi problémáinak összetettségére. Egyben felkeltette bennem az érdeklődést, hogy olyan egyetemi képzést találjak, amelyen nem kell választanom különböző tudományterületek közül. Vagyis van lehetőségem arra, hogy a problémákat több irányból közelítsem meg” – tette hozzá Lukács Bálint.

Kinn is pattogjon a labda

Bálint játszott a pannonhalmi gimnazisták diákolimpián előkelő helyezést elérő kosárlabda csapatában. A labda pattogtatásról Manchesterben sem akar lemondani. A másik megyei kötődésű hallgatóról, a soproni Kocsis Ábelről ide kattintva olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában