Győri retro

2020.08.08. 06:45

Győri retro – találkozni a Kovalternál

1976-ban lakat került a Rába-parti fürdőhelyre, amely 1984-ben „élte” utolsó nagy korszakát.

Szeghalmi Balázs

„Itt nőttem fel”

„Szuper kis hely volt! Két évig voltam itt fürdőőr, vagyis inkább úszómester. Sokat horgásztunk, szép nagy kárászok, harcsák, pontyok voltak ezen a szakaszon” – írta a rendszerváltás előtti idők Kovalter strandjáról Patkás „Rocky” Tomi, az ismert győri láb nélküli paraúszó.

„Sokszor kimentünk fürdeni, horgászni, játszani, sétálni, futni. Isteni volt” – nosztalgiázott szintén a Kisalföld Facebook oldalán Kugelmayer Ottóné Eta. Beledi Márta, lapunk Olvasó-Tudósítója csak ennyit írt a Rába-parti fürdőhelyről: „itt nőttem fel”.

Pezsgő élet

Manapság a felnövő generáció tagjainak nem mond sokat a Kovalter név – bár járnak ide futni, bringázni néhányan a fiatalok közül –, pedig valaha fogalom volt Győrben. Mint ahogy a kifejezés is, hogy „találkozunk a Kovalternál”.

A harmincas évek közepén a halászvendéglő alapító-névadójáról, Kovalter Gyuláról nevezték el a Rába folyó melletti egykori fürdőhelyet – ma már csak napozni lehet a vízparton –, az élet a nyolcvanas években is pezsgett itt. Több mint harminc éve naponta akár 1500–2000-en jártak a Kovalterre felfrissülni a kánikulai napokon.

Idősebb Kovalter Gyula, a halászvendéglő alapítója a közeli strand névadója is. Harmincas évekbeli beszámolók szerint az ide járók kezdték „Kovalternek” hívni a Rába-parti fürdőhelyet. Fotó: Kisalföld-archívum

Jön a járványügyi felügyelőség

A „bomlás virágai” azonban már a hetvenes években megjelentek. „Van, aki nyolc, van, aki tíz szabadstrandra emlékszik, de az bizonyos, hogy a három évvel ezelőtt Győrött még hat folyóparti fürdőhelyet tartottak nyilván a városi tanácson. (...) Idén májusban pedig már csak két helyen engedélyezte a városi közegészség- és járványügyi felügyelőség a fürdést” – írta a Kisalföld kemény hangvételű cikkében 1976 augusztusában. Az írást apropóját az adta, hogy a tavasz végén zöld lámpát kapott két győri strandra (Aranypart, Kovalter) is lakat került a nyár derekán.

Az illemhely elhanyagolt

Az okokról dr. Maurer Márta, a felügyelőség vezetője így nyilatkozott: „nem csupán a folyók eliszaposodása miatt tiltottuk meg a fürdést az Aranyparton és a Kovalteren. (...) Nincs zuhanyzó, az illemhely elhanyagolt állapotban van mindkét helyszínen, a szemétgyűjtő úgyszintén. (...) Ha jövő tavasszal is hasonló állapotokat találunk, akkor újra nem engedélyezzük a strandolást” – közölte dr. Maurer Márta.

A folyók városáról finoman fogalmazva sem állított ki jó bizonyítványt a közegészség- és járványügyi felügyelőség határozata. Ráadásul ezekben az években Győr úgy szerepelt a turisztikai kiadványokban, mint a természetes vízpartok egyik hazai fővárosa.

Az utolsó nagy korszak

A városi tanács 1976-ban 122 ezer forintot – napjainkban ez szegényes fizetésnek számít – költött a két nagy szabadstrandra. Ez az összeg a legszükségesebbekre volt elegendő. Győr vezetői mégsem mentek el szó nélkül a '76-os „bukta” mellett. A következő években több pénzt, energiát fordítottak a klasszikus győri szabadstrandokra. A Kovalter utolsó nagy korszaka 1984-ben indult.

Paradox módon pont annak köszönhetően, hogy az Aranypart kiesett pár évre a „nyári pakliból”. A nyolcvanas évek közepén mederátvágás miatt építési területté vált a Mosoni-Duna révfalui partja, így a Kovaltert fejleszteni kezdték. Ekkor építették ki a kocsiutat, az erdős parkolórészt, 1985-ben rakták le az ivóvízhálózatot, ’86-ra nőttek ki a földből a zuhanyzók. Ahogy írásunk elején említettük, ennek köszönhetően újra több ezren „szerettek bele” a Rába-parti fürdőhelybe.

A kicsik szórakozását játszótér, hinta, mászóka, a felnőttek kikapcsolódását focikapuk, pingpong-asztalok tették teljessé a Kovalteren. Fotó: Régi Győr

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában