Győri retro

2020.06.13. 13:02

123 éves álom vált valóra, amikor egyetemmé vált a Széchenyi-főiskola Győrben – fotók

A hatvanas évek elején vetődött fel ismét a győri egyetem gondolata. A folyamat négy évtizeden át húzódott, 1968-ban a szerényebb és olcsóbb, főiskolai program győzött. A rendszerváltás követően győri értelmiségiek porolták le újra az egyetemmé válás 19. században nyitott aktáját.

Szeghalmi Balázs

A táblacsere, amire sokat várt az értelmiség a folyók városában: 2002. január 3-án került fel az egyetemi felirat a kapu mellé. Fotók: Kisalföld-archívum.

A nyitány

1993 januárjában a Hotel Konferenciában tartották azt az előadássorozatot, amely a győri egyetemmé válás nyitányaként tekinthető. A rendezvényen megjelent két miniszter is, akiket nem sokkal később leváltottak az Antall-kormányban. Ezt követően terjedt el az a szállóige, hogy aki Győrbe látogat, hosszú miniszteri pályafutásra ne számítson.

Túl a politikai bukásokon, a győri főiskola vezetői – az intézmény már 1986-ban felvette a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét – rövid időn belül „tapogatózásba” kezdtek, kapcsolatokat kerestek a fővárosban. Lobbiztak a győri egyetemi álomért.

Tanulni a hibákból

„Budapesten tárgyaltunk az egyik híres egyetem rektorával, aki sok jóval nem bíztatott, állandó pénzügyi gondokra panaszkodott. Nyár elején jártunk, kánikulai meleg volt, bementem az egyetemi mosdóba felfrissíteni magam, ám a csapból tűzforró víz folyt.

Érkezik a rektori lánc az avatóünnepségen.

Nekünk nem volt semmi tapasztalatunk az egyetemek működtetéséről, de azt jó tanácsként elmondtam a rektor úrnak: ha lejjebb húznák a kazánt, akkor spórolnának. Az ilyen esetekből építkeztünk. Megtanultuk, hogyan nem szabad felsőoktatási intézményt vezetni” – említette pár éve Szekeres Tamás, a győri Széchenyi-egyetem második rektora.

A győri egyetem első rektora, Czinege Imre a rektori lánccal. Egyetemként 2002 és 2005 között vezette a Széchenyit Czinege Imre.

Színes paletta

A kilencvenes években a „SZIF” neve egyenlő volt a minőségi képzésekkel, a megbízható, piacképes diplomával. Az oktatók egyre magasabb szintet ütöttek meg, a képzési paletta színessé vált. Az első évfolyamon például 125 hallgató kezdte jogi tanulmányait.

Úgy indították útnak a jogi képzést, hogy több alkotmánybíró előadását hallgathatták az egyetemisták a kisalföldi megyeszékhelyen. 20-25 esztendeje a fővárosi jogász képzésen résztvevők között az a szóbeszéd járta, hogy itt minden előadót meg kell hallgatni, Győrben csak a legjobbakat.

Felvételünkön Koloszár József, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora fejezi ki jó kívánságait Czinege Imrének az egyetemi avatóünnepségen.

Taps a karzatról

2001. december 11-én az Országgyűlés 97 százalékos többséggel szavazta meg a Széchenyi-főiskola rangemelését. A késő esti időpont ellenére a karzatról győri oktatók és hallgatók tapsa hallatszott. Az egyetemalapítással 2002 elején 123 éves győri álom valósult meg.

Dr. Kautz Gusztáv, a Győri Jogakadémia rektora 1878-ban készített tanulmányt a jövendő győri egyetem létesítéséről, ám akkor nem sikerült révbe érni. A győri „universitas” alapításnak akad még izgalmas fejezete. Jövő héten ezzel zárjuk egyetemi sorozatunkat.

A táblacsere, amire sokat várt az értelmiség a folyók városában: 2002. január 3-án került fel az egyetemi felirat a kapu mellé. Fotók: Kisalföld-archívum.

Fotópályázat öregdiákoknak

A Széchenyi István Egyetem Kommunikációs és Alumni Irodája pályázatot hirdet, amelyre olyan 1968–2019 között készült fotókat vagy videókat várnak az „[email protected]” címre, amelyek ábrázolják a campusban, szakkollégiumokban, kollégiumokban zajló életet, kiemelt rendezvényeket, építkezéseket.

A legjobb három pályázatot küldő ajándékcsomagot nyer. Határidő: 2020. június 15. A pillanatképekből a K2 Retró is közöl majd válogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában