A felvidéki recept, amit még soha nem írt le senki - fotók, videó

Itt a várva várt titkos recept. Reméljük a felvidéki háziasszonyok nem bánják, hogy Szarka Zsófi megosztja az ikonikus rongyos pontos elkészítésének módját. Készült hozzá még egy egyszerű és pénztárcabarát, de annál laktatóbb parázsolt krumplileves is. Próbálják ki, mert enni jó, főzni vagányság!

Felvidék legjobb menüje a rongyos parázsolt krumplilevessel - állítja Szarka Zsófi gasztroújságíró és szakács. A Kisalföld főzőműsor, Az én receptkönyvem következő adásában ezt készítette el olvasóinknak.

rongyos
Szarka Zsófi elkészítette a Kisalföld főzőműsorában a titkos rongyos receptjét. Fotó: Molcsányi Máté

Rongyos parázsolt krumplilevessel

Egy ikonikus ételt hoztam most, aminek a receptjét még soha senki sem tette közé. Lehet, hogy ezért megköveznek, de a rongyos és a parázsolt krumplileves receptje nem maradhat titokban.  

- emelte ki Szarka Zsófi.

Győrtől 45 km-re lévő községben, Nádszegen ismeretes szombati menü a rongyos, parázsolt krumplilevessel. - Itt, most a rongyos a lényeg, ami nem összekeverendő a zsírban sült, krumplis pogácsával, de ehhez hasonlít legjobban. Krumpli, liszt, zsiradék – mindössze ennyi kell hozzá, ugyan nem diétás, de laktató és eszméletlenül finom - mondja a felvidéki származású gasztroújságíró és szakács.

rongyos
Pénztárcabarát, laktató, egyszerű menüt készített Szarka Zsófi. Fotó: Molcsányi Máté

Zsírban sült, hajtogatott pogácsa

Szarka Zsófi a krumplit héjában megfőzte, meghámozta és még melegen lereszelte vagy egy krumplinyomóval alaposan össze is lehet törni. Sózta, borsozta és az egy tojással, liszttel gombóccá gyúrta, hogy egy nyújtható, de enyhén ragacsos tésztát kapjunk. - Enyhén olajozott felületen háromszor hajtogatom meg a fél centi vastagra nyújtott tésztát, hajtogatásokkor pedig zsírral megkenem, kevés búzadarával meghintem. Minden hajtás után 10 percet pihentetem. A hajtogatás a megszokott módon történik mint a pogácsa esetében: két felét középre hajtom, majd a másik két felét is középre egymásra, így egy négyzet alakot kapunk. Másnap is kisüthetjük, de azonnal még jobb. Miután ujjnyi vastagra nyújtottam a hajtogatott tésztát, rácsozom, majd rombusz alakúakra vágom - sorolta a lépéseket Szarka Zsófi. 

Minden bajtól megvéd a zsebben

- Ezután mehet is a forró zsiradékba rongyos felével lefelé, ami lehet zsír vagy olaj is én mindkettőt használtam. Nem világosra, hanem középbarnára sütjük, ami kívül ropogós lesz, belül pedig leveles és puha a burgonyától - tette hozzá. A nádszegi szakács elárulta, hogy az a legenda járja, hogy Nádszegen, sok úriembernek a belső zsebében mindig van egy darab rongyos. Bármi is történjék, ez pajzsként védi baj és éhség ellen hordozóját. Sőt nincs olyan ház, ahol ne lenne mindig egy tál kisült rongyos, szinte minden étel mellé kínálják az ünnepekkor - fogalmazott Az én receptkönyvem szakácsnője. Nagyobb ebédeken babgulyással is tálalják vagy a rongyost külön, sós finomságként az asztalon. 

Jegyezzék fel, mert ez eddig titkos recept volt!

Amíg a rongyos tészta pihen Szarka Zsófi elkészíti a parázsolt krumplilevest. - Néhány szem megmaradt krumplit, hagymát, sárgarépát kevés olajon lepirítom, pirospapikával átforgatom és felöntöm vízzel, tejjel egyszerre, hogy ne kapja össze, majd fűszerezem: babérlevél, só, egész borssal és egy kis cukorral. Ötven perc alatt puhára fő minden és nagyon ízes levesünk lesz. Valódi pénztárcabarát kis menü - hangsúlyozta Zsófi.

rongyos
Szarka Zsófi tejfölbe mártogatva szereti a legjobban a rongyost. Fotó: Molcsányi Máté

Rongyos - Hozzávalók: 

  • 500g héjában főtt burgonya 
  • 1,5 ek só 
  • 300 g finomliszt 
  • 1 db tojás 
  • 1 kk őrölt bors 
  • 1 L étolaj 
  • 150g sertés vagy kacsazsír 
  • 50 g búzadara  
rongyos
Maradékmentő receptnek sem utolsó a parázsolt krumplileves. Néhány darab megmaradt zöldségből is össze lehet dobni. Fotó: Molcsányi Máté

Parázsolt krumplileves - Hozzávalók:

  • 2 szál újhagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 3 db krumpli 
  • 1 szál sárgarépa 
  • 3 dl tej 
  • 1 liter víz 
  • 1 kk cukor 
  • 1 ek só, 1 ek őrölt pirospaprika 
  • 5-6 egészbors, 2 babérlevél 
  • 2 ek olaj/zsír 
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában