Szarka Zsófi konyhájában kiderül, hogy készül a túrós bécsi rakott palacsinta - fotók, videó

Az én receptkönyvem második adásában egy klasszikus édes finomság készült, ami nem más, mint a palacsinták királynője: a bécsi rakott túrós palacsinta. Megosztjuk a legtutibb receptet is Szarka Zsófi Konyhájából a Kisalföld főzőműsorában!

Szarka Zsófia gasztroújságíró és szakács a Kisalföld főzőműsorában, Az én receptkönyvem következő adásában bécsi rakott túrós palacsintát készített. 

Kisalföld főzőműsor
Szarka Zsófi olaj nélkül készítette el a palacsintákat, amiket hűtőben pihentetett, mielőtt megtöltött. Fotók: Molcsányi Máté

Palacsintatészta másként a Kisalföld főzőműsorában

– Magyarországon találkoztam először az olajos, szódás palacsintatésztával. Nálunk jóval egyszerűbben készült: tej, tojás, liszt, pici cukor, só, citromhéj. Én most is e szerint kevertem ki a tésztát, hogy könnyedebb legyen és jobban beszívja a krémeket. Sok narancs, citrom került bele, hogy illatos legyen – árulta el a Felvidékről származó szakács. 

Szarka Zsófi tehát a bécsi rakott desszerthez a palacsintákat olaj és szóda hozzáadása nélkül készítette el, melyet sütés előtt 30 percig vagy egy napig pihentetni érdemes a hűtőben. A túrókrémhez a tojások sárgáját habosra keveri a porcukormennyiség felével és a vaníliás cukorral, csipet sóval. 

Ezután hozzáadta a citrusok reszelt héját, mazsolát, mascarponét, tejfölt, végül a túrót, amit nem tört át, hogy darabos maradjon sülés után. A tojásfehérjét mixerrel habosította és három részletben adta hozzá a maradék porcukrot, hogy kemény habbá tudja verni. 

Óvatosan hozzáforgatta a túrókrémhez és megtöltötte vele a palacsintákat. A feltekert palacsintákat félbevágva kell egymásra sorakoztatni, a vágási felülettel felfelé. 

Kisalföld főzőműsor
Ínycsiklandó, puha és krémes bécsi rakott túrós palacsinta készült a Kisalföld főzőműsorában.

– A másik krém hozzávalóit csak egy habverővel összekeverem és nyakon öntöm vele a palacsintákat. Áfonyát, málnát, mandulát vagy kandírozott gyümölcsöt szórok a tetejére tetszőlegesen. Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon 45 percig sütöm. Langyosan tálalom egy kis édes tejföllel, lekvárral – mondta el Szarka Zsófi. A sütésről készült videót megtekinthetik a Nálunk és a Szarka Zsófi Konyhája Facebook-oldalon is.

Bécsi rakott palacsinta - 30x20-as sütőtálhoz 30 darab palacsintára lesz szükség. 

Tésztaalaprecept: 

  • 1 liter tej (2,8%) 
  • 4 db tojás („L”) 
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 1 kk. só kb. 
  • 300 g finom búzaliszt (hígabb kefír sűrűségig) 
  • 100 g vaj/olaj a sütéshez 

Túrókrém: 

  • 4 db tojássárgája 
  • 4 db tojásfehérje 
  • 100 g mascarpone (tejföllel helyettesíthető) 
  • 500 g rögös, zsíros túró 
  • 200 g tejföl 
  • 5 csomag vaníliás cukor 
  • 200 g porcukor 
  • 100 g áztatott mazsola 
  • 1 narancs reszelt héja + leve 
  • 1 citrom reszelt héja 

Krém a palacsintára: 

  • 3 db („L”) tojás 
  • 500 tejszín 
  • 50 g porcukor 
  • 200 ml tej 
  • díszítésnek 100 g friss áfonya

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában