2025.04.12. 12:55
Szarka Zsófi konyhájában kiderül, hogy készül a túrós bécsi rakott palacsinta - fotók, videó
Az én receptkönyvem második adásában egy klasszikus édes finomság készült, ami nem más, mint a palacsinták királynője: a bécsi rakott túrós palacsinta. Megosztjuk a legtutibb receptet is Szarka Zsófi Konyhájából a Kisalföld főzőműsorában!
Szarka Zsófia gasztroújságíró és szakács a Kisalföld főzőműsorában, Az én receptkönyvem következő adásában bécsi rakott túrós palacsintát készített.

Palacsintatészta másként a Kisalföld főzőműsorában
– Magyarországon találkoztam először az olajos, szódás palacsintatésztával. Nálunk jóval egyszerűbben készült: tej, tojás, liszt, pici cukor, só, citromhéj. Én most is e szerint kevertem ki a tésztát, hogy könnyedebb legyen és jobban beszívja a krémeket. Sok narancs, citrom került bele, hogy illatos legyen – árulta el a Felvidékről származó szakács.
Szarka Zsófi tehát a bécsi rakott desszerthez a palacsintákat olaj és szóda hozzáadása nélkül készítette el, melyet sütés előtt 30 percig vagy egy napig pihentetni érdemes a hűtőben. A túrókrémhez a tojások sárgáját habosra keveri a porcukormennyiség felével és a vaníliás cukorral, csipet sóval.
Ezután hozzáadta a citrusok reszelt héját, mazsolát, mascarponét, tejfölt, végül a túrót, amit nem tört át, hogy darabos maradjon sülés után. A tojásfehérjét mixerrel habosította és három részletben adta hozzá a maradék porcukrot, hogy kemény habbá tudja verni.
Óvatosan hozzáforgatta a túrókrémhez és megtöltötte vele a palacsintákat. A feltekert palacsintákat félbevágva kell egymásra sorakoztatni, a vágási felülettel felfelé.

– A másik krém hozzávalóit csak egy habverővel összekeverem és nyakon öntöm vele a palacsintákat. Áfonyát, málnát, mandulát vagy kandírozott gyümölcsöt szórok a tetejére tetszőlegesen. Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon 45 percig sütöm. Langyosan tálalom egy kis édes tejföllel, lekvárral – mondta el Szarka Zsófi. A sütésről készült videót megtekinthetik a Nálunk és a Szarka Zsófi Konyhája Facebook-oldalon is.
Bécsi rakott palacsinta - 30x20-as sütőtálhoz 30 darab palacsintára lesz szükség.
Tésztaalaprecept:
- 1 liter tej (2,8%)
- 4 db tojás („L”)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kk. só kb.
- 300 g finom búzaliszt (hígabb kefír sűrűségig)
- 100 g vaj/olaj a sütéshez
Kisalföld főzőműsor - Bécsi rakott túrós palacsinta
Fotók: Molcsányi MátéTúrókrém:
- 4 db tojássárgája
- 4 db tojásfehérje
- 100 g mascarpone (tejföllel helyettesíthető)
- 500 g rögös, zsíros túró
- 200 g tejföl
- 5 csomag vaníliás cukor
- 200 g porcukor
- 100 g áztatott mazsola
- 1 narancs reszelt héja + leve
- 1 citrom reszelt héja
Krém a palacsintára:
- 3 db („L”) tojás
- 500 tejszín
- 50 g porcukor
- 200 ml tej
- díszítésnek 100 g friss áfonya