Ünnepi menü

2025.04.18. 19:22

Mutatjuk hogy lesz tökéletes a húsvéti sonka!

A húsvéti menü elengedhetetlen hozzávalója a sonka. Most hoztunk néhány ötletet, hogy a húsvéti sonka tökéletes lehessen.

A nyersen megvásárolt füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami éppen ellepi, hogy távozzon belőle a felesleges só. Másnap friss vízben tegyük fel főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1-2 darab babérlevelet is. Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A tarját vagy a kötözött sonkát elég 1-2 órán át áztatni, ezután el is kezdhetjük a főzést. A sonkát tálalásig érdemes a főzőlében hagyni, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedjük le – írja a Mindmegette.hu.

Most hoztunk néhány ötletet, hogy a húsvéti sonka tökéletes lehessen.
Most hoztunk néhány ötletet, hogy a húsvéti sonka tökéletes lehessen.
Fotó: Shutterstock

Húsvéti sonka: extra tippek

  • A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért ezt nem szabad leszedni róla.
  • Mindig akkora fazékban főzzük meg, amelyben teljesen ellepi a víz.
  • Ne tegyük a kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és a sonka rostjai rágóssá válnak.
  • A főzési idő a nyers sonka súlyától (is) függ, és akár 4-5 óra is lehet. Akkor van kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle.
  • A sonkát a levében hagyjuk kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.
  • + 1 tipp: a visszamaradt főzőlét vétek kiönteni, hiszen sokféle ízletes étel alapja lehet, amelyeket még különlegesebbé tesz a füstös aroma. 

Maradékmentő receptek a Mindmegettén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában