kisalfold.hu podcast

2025.03.04. 13:30

Hamarosan japán kávézó nyílik Győrben

Úti beszámolót tartott egy hónapos japán körutazásuk tapasztalatairól és a kortárs japán építőiparról nemrégen Lekics Gábor építészmérnök és Lekicsné Krankovits Diána építészmérnök a Széchenyi István Egyetemen. Milyen Japán építész szemmel és mire inspirál?

Az építész házaspár három éve kötött házasságot, nászútként egy Japán körutat álmodtak meg, amire tavaly ősszel került sor. Tapasztalataikról nem csak az egyetemen tartottak előadást, a Kisalföld podcastjában megosztották olvasóinkkal is.

Lekicsné Krankovits Diána és Lekics Gábor japán útjuk minden percét élvezte.
Lekicsné Krankovits Diána és Lekics Gábor japán útjuk minden percét élvezte.
Fotó: Lekics

Japán nászút szakmai tapasztalatokkal

– Az utazás régi vágyunk volt. Utunk során építészmérnökként Japán épített örökségének tanulmányozása volt elsősorban a fő cél. Nagyon szeretjük a japán gasztronómiát, amiben a felségem is gyakorlott, ezért arra is kíváncsiak voltunk, milyen az az eredeti formájában, illetve egy kis gyakorlatot is próbáltunk szerezni a japán konyhaművészetben – mesélte Lekics Gábor.

Japán ősi és modern építészetét tanulmányozták.
Japán ősi és modern építészetét tanulmányozták.
Fotó: Lekics 

A japán térkihasználás példaértékű

– Egy európai építésznek mit tanít a japán építészet? – merül fel a kérdés.
– Nagyon érdekes volt beletekinteni a hagyományos és a kortárs épületek tárházába. Nagyon sok olyan épületnél jártunk, amelyek államalapításunk előtti időkből, a 6-700-as évektől datálhatók, de már akkor újjáépítettek voltak. A japán kulturális örökség több ezer éves múltra tekint vissza. A faépítészetük hagyományosan kapcsolóelemek nélküli, azaz csak a fával való kötést alkalmazzák és ugyanezzel a módszerrel dolgoznak az épületek felújításakor vagy újjáépítésekor is, amit egy várkastélyban meg is nézhettünk. A kortárs építészetben a japánok merészek, nagyon érdekes formákban ötvözik mind funkció mind anyaghasználat szempontjából a hagyományos és a modern anyagokat, illetve a természetet is igyekeznek bevinni a házaikba. A térszervezésük nagyon eltérő az európaitól, hiszen jellemzően kicsi területek állnak rendelkezésre, főleg a nagyvárosokban, például a 40 millió lakosú Tokióban, ahol a telkek a töredéke a nálunk megszokottnak. Ezért egy lakó vagy irodatér is sokkal kisebb, emiatt ügyes térszervezési megoldásokat kénytelenek alkalmazni – összegezték a tapasztaltakat. Dia érdekességként azt a macskás kávézót említette, ahol még lépcső sem volt, csak egy lift, ami felvitt az emeletekre.

A japán épületek hagyományosan fából készülnek.
A japán épületek hagyományosan fából készülnek.
Fotó: Lekics 


Az utazók arról is beszámoltak, hogy a japán hotelek nagyon utazóbarátok, minden szolgáltatást nyújtanak a vendégeknek. Felszereltségük nagyon magas, minden szükséges használati tárgyat biztosítanak a vendégeknek. – Tokióban olyan helyen is megszálltunk, ami alkalmazott nélkül működik, a recepción egy dinoszaurusz hologramja segített nekünk bejelentkezni. A hagyományos japán szállásokat is sikerült megtapasztalnunk, Kiotóban egy hagyományos japán szálláson a tatamin aludtunk – tudtuk meg a beszélgetésből, ahol azt is elárulták, hogy a szállodákban tradicionális japán reggeliket fogyasztottak. Ott nem sokat, hanem sokféléből esznek keveset. Igyekeztek minél több éttermet, kávézókat kipróbálni. 

A japán finomságokat sajátkezűleg is elkészíthették.
A japán finomságokat sajátkezűleg is elkészíthették.
Fotó: Lekics 

Japán ízek hamarosan Győrben is

Az építészmérnök Dia nemrégen cukrász végzettséget is szerzett. Cukrász szemmel milyenek voltak az édességek?
– Számomra fantasztikusak. A japán cukrászatban megvan az egyensúlya a friss, az édes ízeknek, nem a cukorral nyomják el az ízeket. Több kávézót meglátogattunk, ami annyiban más a nálunk megszokottnál, hogy minden is kapható benne. 

  • A palacsintától 
  • a parfékig,
  • a francia piritóstól kezdve 
  • sós és édes ételekig egyaránt. 

Alapvető elvárás, hogy minden legyen benne. Arra inspiráltak a tapasztaltak, hogy a tudást hozzam haza, így részt vettünk egy teaszertartási sütiket készítő workshopon, ami jó páros program és sok finomságot készítettünk. Ezen kívül kipróbáltuk a japán cukordísz készítését is forró cukorból – mesélte Dia, aki ezek után úgy döntött, szeretné megismertetni másokkal is a Japán kávézókban tapasztalt ízeket, ezért Győrben szeretne nyitni egy hasonlót. Az előkészületek már folynak, a helyszínt már kiválasztották, a Víztükör utcában. Japán mintára szeretne helyi beszállítókkal dolgozni, és látványcukrászatot létrehozni.
Az utazás alatt átélt élmények lendületet adtak az utazóknak mind a Lekics Mérnökiroda munkájában, mind egy új vállalkozás elindításában.

Hallgassa meg podcastunkat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában