Újdonság

2025.02.08. 07:15

Különleges itallal bővült a Pannonhalmi Borvidék kínálata – galéria

Az utóbbi időben a habzó, gyöngyöző boroknak, prosecconak nagy keletje van, s ezeknek a bubis italoknak a királynője a pezsgő. A Pannonhalmi Borvidéken ennek nincs hagyománya, így a Pécsinger Szőlőbirtok az elsők között debütált, ráadásul egyből kétféle pezsgő készült.

A Pécsinger család évtizedek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Pannonhalmi Borvidék legkiválóbb dűlőin. Fehér, rosé - és vörösboraival régóta jelen van a piacon, de gyöngyöző boruk is egyre népszerűbb. A Pécsinger Szőlőbirtokon elérkezettnek látták az időt a pezsgő készítéséhez is.  

Pezsgő készült a Pécsinger Szőlőbirtokon. Pécsinger János az őseiről nevezte el.
Pezsgő készült a Pécsinger Szőlőbirtokon. Pécsinger János az őseiről nevezte el.
Fotó: Csapó Balázs

Egyre keresettebb a pezsgő                                                                                    

– A piacon van igény a csendes borokra, de annyiban alakult át a közízlés, hogy nem a nyers, hanem inkább a populáris, ízgazdag borokra van szükség. Nem könnyű eltalálni a fogyasztók ízlésvilágát, de egyre inkább a könnyen értelmezhető, könnyen fogyasztható, íz- és zamatban gazdag borokat kell készíteni, nemhiába tört előre a reduktív technológia. Az elmúlt években a gyöngyöző, habzó borok terén komoly piaci növekedés figyelhető meg, emellett már régóta foglalkoztatott a pezsgőkészítés gondolata – mesélte Pécsinger János. –  A régió egyik legnagyobb szőlőterülete tartozik hozzánk, és elég nagy tapasztalatunk van a pezsgőszőlő készítésében, mert több nagynevű pezsgőüzemmel dolgoztunk együtt az elmúlt években. 

Kétféle pezsgőt készítettünk elsőre. Az egyik egy chardonnay, ami teljesen száraz, semmilyen maradék cukrot nem tartalmaz. Azoknak a fogyasztóknak a kedvence, akik a pezsgőt és a bort a maga természetességében szeretik fogyasztani. A másik sauvignon blanc szőlőből készült, magasabb maradékcukrot tartalmaz. Ez sokkal populárisabb, könnyebben fogyasztható 

– tudtuk meg a borásztól, aki azt is elmondta, hogy a bor és pezsgőkészítés alapanyaga természetesen a szőlő, de az elkészítésében van különbség. 

A pezsgőkészítéshez nem a teljesen érett szőlőt szedik le, mert az a cél, hogy nagyon magas savakkal, nagyon markáns ízvilággal, nagyon alacsony cukortartalommal szüreteljék. Ezt az időpontot kell nagyon eltalálni. A pezsgőkhöz a szőlőt 2023-ban szüretelték. Palackérlelésű pezsgőt készítettek, amit Ausztriában palackoznak. A finom ital az üvegekben érlelődött tovább, s csak aztán került forgalomba a limitált szériás kiadás. Most tartanak ott, hogy a saját csatornáikon már forgalmazzák az új terméküket, a visszajelzések eddig nagyon jók.

A pezsgő, a buborékos, könnyű italok egyre népszerűbbek.
A pezsgő, a buborékos, könnyű italok egyre népszerűbbek.
Fotó: Csapó Balázs

Tisztelet az ősöknek

Érdekességként azt is megtudtuk, hogy az elkészült pezsgőkkel a pincészet őseire emlékeznek. A chardonnay pezsgő neve a Christoforo 1749, a sauvignon blanc pezsgő neve Joannes 1785.
– Nagy tisztelettel emlékezünk az elődeinkre, hagyományosan minden termékünknek családi kötődése van. Az eredeti családi nevünk Petsinger. Mária Terézia idején telepítették be a családot Németországból Felsőőrbe. Az első magyarországi felmenőnk Petsinger Christoforo volt, aki 1749-ben született, majd a következő családtag 1785-ben Joannes lett. Azóta minden elsőszülött fiú János, én vagyok a hetedik – árulta el az ősök titkát Pécsinger János, akinek a fia már a nyolcadik János a családi krónikában.
– Egyre több kollégám nyit a pezsgőkészítés irányába. Az tény, hogy a pannonhalmi borvidéknek ebben történelme nincs, de mivel a fejlődés ebbe az irányba mutat, remélem, hogy jövője lesz – zárta beszélgetésünket Pécsinger János.

 

A Pécsinger Szőlőbirtok madártávlatból:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában