2025.02.22. 17:31
Háromszor is átérte volna a kolbász a Dunakapu teret – Fotók, videó
Február 21-én rajtolt a háromnapos fesztivál Győrben. A Dunakapu tér falusi disznóvágássá alakult, ahol több száz méter hosszú kolbászt töltöttek.
Számos disznósággal készültek a Kocsonya- és gombócfesztivál szervezői, a disznó fülétől a farkáig mindent megkóstolhattak a rendezvényre kilátogatók. Kolbásszal, kocsonyával, véres és májas hurkával, frissen sült vérrel és töltött káposztával várták a kiállítók a vendégeket. Látványkonyhát állítottak ki a fesztiválon, helyben sütötték a töpörtyűt és a vért, így olyan volt, akár egy igazi, falusi disznóvágás.

Fotó: Krizsán Csaba
– A tél gasztronómiai főszereplője a kocsonya, ezért húztuk fel erre a programot. Ugyanakkor nem akartuk édesség nélkül hagyni a rendezvényre látogatókat, ők a különféle gombócvariációk közül válogathattak. Túrós, barackos, mogyorókrémes, almás, csak hogy pár ízt említsek – sorolta Tömböly Tamás szervező.
Finom házi kolbászt otthon is készíthet
Szakértőket kérdeztünk, mire figyeljünk, ha otthon szeretnénk tölteni. Arányok, fűszerek, és egy olyan tipp, amiért örökké hálás lesz. Mennyiből lehet kihozni otthon azt az ételt, ami boltban vásárolva egyre drágább? A finom házi kolbász titkát kerestük és meg is találtuk. Kattintson a kiemelt szavakra, hogy megtudja a titkokat!
– Már jártam disznóölésen! – árulta el kérdésünkre a tekeredő kolbász bűvöletében egy győri nagycsoportos, a nagymamájával kilátogató Szabó Dominik. Hozzátette, ő ugyan nem szereti a kolbászt, a csípőset kifejezetten nem, de édesapja nagy rajongója ennek a hústerméknek. – Én a dinós husit szeretem, nem a kolbászt – zárta rövidre a Kisalföld érdeklődését Dominik, utalva az őslényformájú mirelit készételre.

Fotó: Krizsán Csaba
A Dunakapu téren ugyanis a szervezők kolbászt töltöttek Mészáros András vezetésével. Szombaton nyolcvan kilogramm húst dolgoztak fel, és mintegy kétszáz méter kolbász tekeredett ki a kezük alól. Úgy számolt, ha a Dunakapu tér hetven méter hosszú, akkor a kolbászuk többször is végig érte volna a teret. A kész, helyben megsütött kolbász egy részét megvásárolhatták a vásári forgatag résztvevői, egy része pedig rászorulókhoz, nagycsaládosokhoz jutott el.
Falusi disznóvágássá alakult Győr belvárosa
Fantasztikus gyerekrajzokon a disznóvágás
Ha tél, akkor disznóvágás, ha disznóvágás, akkor kolbásztöltés, töpörtyűsütés és szalonnafüstölés. Csoda, hogy a legkisebbeket is megihleti ez? Egyszerre bizarr és vicces, ahogy a gyerekek lerajzolják. Kattintson a kiemelt szavakra, hogy megnézze, hogyan rajzoltak a legkisebbek tekergő hurkákat, félbevágott disznókat és gumicsizmás felnőtteket!
– Fokhagyma, kömény, só, bors és paprika. Szegedi! – hívta fel a figyelmet a fűszerezésre Mészáros András. – A 70:30-as arányra esküszöm: a nagyobb része sertéslapocka, a kisebb pedig szalonna.

Fotó: Krizsán Csaba
Lovasné Szabó Szilvia a rendezvényre Budapestről érkezett, hogy friss kürtőskalácsot süssön csapatával a fesztiválon.
– Úgy látom, a győriek a hagyományos ízeket szeretik, a vaníliás, fahéjas kürtőskalács fogyott a legjobban – foglalta össze Szilvia, miközben tömött sorokban érkeztek a vásárlók a közel félkilós, hatalmas édességért. – Beletettük a szívünk-lelkünk, attól ennyire finom.
Így tekerték a kürtőskalácsot: