2025.02.03. 13:30
A túrós csusza nyalánksága – A vesevelős tortától a székelykáposztás muffinig
A gasztronómia és a konyhaművészet folyamatosan fejlődik.

Forrás: Shutterstock
Fotó: Illusztráció
A gasztroforradalommal mindannyian találkozunk, a főzős műsorokban is korszerű technikákkal alkotnak már a versenyzők. Persze, el is várják tőlük a „nagyok”, és azt is, hogy minél több ízben, textúrában gondolkodjanak.
A minap olvastam: igaz, szalonna nélkül, de túrós csuszából készít csokoládét egy magyar desszertséf. Nagykanizsán robbant be az ötlet, Jakabfi Dávid cukrászműhelyében készítette el a túrós csuszás fehér csokoládét, melyet videóban is bemutatott a rajongóknak. Várja a közönség véleményét, hogy pörccel vagy pörc nélkül lenne kedveltebb az édesség.
Dubajicsoki-őrület? Nem vagyok nagy csokifogyasztó, de megkóstoltam. Nem ízlett. De minek is ide a dubaji, amikor itt a túrós csúszás csoki? Ide vele, befalnám azonnal, már csak azért is, mert még soha nem próbáltam. Az embert pedig hajtja a kíváncsiság, milyen is lehet.
A túrós csuszás csoki ötlete és megvalósítása is indulhatna a világhírnév felé, megismertetve a magyar ízeket.
Zseniális ötletek pedig mindenhol vannak: pár évvel ezelőtt írtam a Kisalföld hasábjain Sándor Kristóf győri cukrászról. Ő fagylaltot készített. Olvasóink emlékezhetnek rá, nem is akármilyet tett le a nemzetközi zsűri elé. Van egy Csokis fröccs nevű tortájuk a cukrászdában, ennek a fagylaltváltozatát készítette el. A fagyi fehér és étcsokoládéból készült, organikus csoki és natúr kakaó felhasználásával, liofilizált málnával és Csibész cuvée-vel felfőzött málnapürével. Került bele emellé ropogós csokoládé is, a fröccs szódajellegét pedig a hozzáadott pattogó cukorka adta.
Jöhet számomra tehát minden, a vesevelős tortától egészen a székelykáposztás muffinig. Mert hogy is szokták mondani? A puding próbája az evés.