2025.01.19. 13:28
Díjnyertes borok a poharakban – Vince-napi pincejárások a Pannonhalmi borvidéken
Megteltek a Pannonhalmi borvidék pincéi a hétvégén. Vince-napi pincejárás alkalmából tartottak borkóstolót szerte Győr-Moson-Sopronban, amellyel elkezdődött az idei pincelátogatások sorozata.

Vince napi pincejáráson megteltek a Pannonhalmi borvidék borászatai. Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: KRCS
A Vince napján levágott szőlővesszőből megjósolható az idei szőlőtermés – tartja a mondás. A Pannonhalmi borvidéken több borászat is nyitott pincenapokkal várta az érdeklődőket. Minőségi borok, új és díjnyertes tételek is előkerültek, sőt, a Vince-napi vessző sem maradt el.

Vince-napi tételek a Cseri Pincészetben
– 2014-ben rendeztük meg először a Vince-napi borkóstolót a saját pincénkben, akkor még kerti asztalokon szolgáltuk fel a tételeket. Immár tizenegyedik éve vártuk a kóstolókra a borkedvelőket. Tavaly elkészült az új pincénk, így örömmel tartottunk pincebejárást is Vince-nap alkalmából, idén viszont a hűvös idő miatt ezt nem terveztük be a programok közé, de aki szerette volna, annak kinyitottuk a kapuit, hogy megnézhesse, milyen eljárással érlelődnek boraink a hordókban – fejtette ki Cseri Barnabás, a Cseri Pincészet fiatal borásza.
– Hangsúlyt fektetünk az újborok - mint az Irsai Olivér és rozé – mellett olyan tételekre is, amelyek csak most kerülnek forgalomba, ilyen például néhány 2024-es rizling. Pénteken kezdődtek a kóstolók, minden turnusban öt bor került az asztalra.
- Sauvignon blanc-nal kezdtünk, ami egy 2023-as tétel,
- amit a 2024-es Secundus követett,
- majd a 2022-es Quartus rizling
- és két vörös: a 2021-es Vörös Chanson Vince-napon debütált,
- a sort a pincészetünk csúcs bora, a 2019-es Legenda zárta
– sorolta a fiatal nyúli borász, aki szerint ilyenkor szélesebb palettát tudnak megkóstolni a hozzájuk ellátogatók.
Vince-napon a rövid rapid kóstolót követően minden vendég választhat a palettáról más kedvenceket is, hogy megízlelhesse a Pannonhalmi borvidék teljes szortimentjét.

Nincs Vince-nap Vince-vessző nélkül
Cseri Barnabás szerint azért is érdemes ilyen és ehhez hasonló pincejárásokra, borkóstolókra ellátogatni, mert testközelből is megtapasztalhatják a borkedvelők, hogyan fordul termőre egy tőke és miként lesz a fürt szőlőből dolgos munkával kiválóan elkészített bor. És mennyi törődés van egy-egy palack mögött.
– Kétféle kóstolót tartunk, odafigyelünk arra, kik azok, akik már visszajáró vendégeink és kik azok, akik először látogatnak el hozzánk. Van, akiket az újdonság és a kísérletek foglalkoztatnak, valamint, hogy milyen új projekteken dolgozunk, és miként alakul a borvidék helyzete. Aki nem ismer minket, azoknak pedig örömmel mesélünk a kezdetekről, és hogy lépésről lépésre hogyan jutottunk el idáig, mit szeretnénk képviselni a borvidéken – emelte ki Cseri Barnabás.
A nyúli hegytetőn található díjnyertes pincészet őrzi a hagyományokat, így minden évben a finom borok mellett egy szál Vince-vesszőt is haza vihetnek a kóstolón résztvevők.
A Vince-nap régen a Vince-vesszőről szólt, és szerettünk volna ezt a hagyományt megtartani. Célunk, hogy visszahozzuk a köztudatba, hogy otthon is könnyedén gyökereztetni tudjuk, csak vízbe kell helyezni, majd elültetni, ami akár két éven belül termőre is fordulhat. Sokan kérdezték a kóstolók alkalmával, hogy ebből tényleg szőlő lesz? A válasz: Igen! Számos fotót kaptunk a vendégeinktől az évek során a kihajtott Vince-vesszőkről. Idén is mint korábban, rajnai rizling vesszőt gyűjtöttünk a tőkéinkről, amely képviseli a Cseri Pincészetet
– fogalmazott a nyúli borász.

Győr-Moson-Sopronban péntektől vasárnapig járták a borkedvelők a nyitott pincéket, rendhagyó módon Győrből indultak a buszjáratok, hogy végigkóstolhassák Győrújbaráttól, Pannonhalmán át Nyúlig a közkedvet borászatokat. Győrújbaráton a Babarczi Szőlőbirtok és a Pécsinger Szőlőbirtok várta a vendégeket, míg Nyúlon a Cseri és a Hangyál Pincészet töltött finomabbnál finomabb nedűt a poharakba. Pannonhalmára érve pedig az Apátsági Pincészet és a Herold Pince kapui nyitottak ki a borkedvelők előtt. Belestünk a Herold Ádám által vezetett pincészetbe, ahol jó hangulatú kóstolóba csöppentünk bele.
Vince-nap a Pannonhalmi borvidéken
Fotók: Krizsán Csaba