2024.12.14. 17:30
Töltött káposzta, ahogy a Kopasz és Bandája készíti – Tökéletes választás az ünnepi asztalra
Ahány ház, annyi szokás, és annyi töltött káposzta, tehetnénk hozzá. Mindenki másként szereti, minden háziasszonynak vagy konyhában sürgölődő-forgolódó férfinak meg van a jól bevált receptje, miként is készül az ünnepi finomság. Mi a Kopasz és Bandájánál érdeklődtünk, akik évente több ezer adagot főznek, jótékonysági céllal is a legfinomabb töltött káposztából.
Sok helyen kerül az ünnepi asztalra töltött káposzta, sőt a téli időszakban különösen szeretjük a húsos ételt. A Kopasz és Bandája, már mondhatjuk, országos hírnévre tett szert ezzel a finomsággal. Évente mintegy 150 kiló húsból formálják a gombócokat és töltik a káposztát, sokak megelégedésére. Főzőversenyek mellett jótékonysági rendezvényeken is megkóstolhatjuk az eredeti Kopasz és Bandája -féle töltött káposztát, de annak részleteibe most olvasóinkat is beavatják. Alakítsa azt mindenki saját szája íze szerint!
Töltött káposzta recept 6-8 személyre
- 1 kiló disznóhús darálva
- 30 dkg jázminrizs
- 1 tojás
- 30 dkg hagyma (darálva vagy apróra vágva)
- kanálnyi zsír
- 1 teáskanál darált vagy apróra vágott fokhagyma
- 1 fej savanyú káposzta
- 2 kiló apróra vágott savanyú káposzta
- füstölt tarja
- fűszerek: 1 kk pirospaprika, fehér- és feketebors, őrölt kömény, szerecsendió, szegfűbors, babérlevél, kapor
Így készül
– A hagymát apróra vágjuk, jómagam darálni szoktam és disznózsíron aranybarnára dinszetelem. Ha kihűlt, hozzáadom a hagymát a darált húshoz (lapockát használok), a rizshez, beleütök egy tojást, egy teáskanál fokhagymapéppel, egy kávéskanál kalocsai paprikával, fehér és fekete borssal (70-30 arányban), őrölt köménnyel, szerecsendióval és szegfűborssal ízesítem – kezdi Szűcs Gábor, akit mindenki Kopaszként ismer.
Kopaszéknál a hús feléből gombóc készül, másik felét pedig a káposztába töltjük.
Praktikák, ahogy Kopaszék főzik
– Praktikus abban az edényben folytatni a főzést, amiben korábban a hagymát pirítottuk le. Itt rétegeljük a káposztát – javasolja a hentes.
Szűcsné Ambrus Csilla veszi át a szót: apróra vágott káposztával (ez inkább a roppanósabb fajta legyen) kezdünk. A gombócokból nagyobbakat készítünk, és a berakásnál figyeljünk, hogy ne tegyük szorosan, hiszen a rizs miatt majd kétszeresére nőnek.
Míg a feléből gombóc készül, másik feléből megtöltjük a káposzta leveleket (ezekről előtte eltávolítjuk az ereket). A füstölt tarját egy centis darabokra vágjuk. A Kopasz-féle töltött káposztába a versenyek idején még csülök is kerül.
– Rétegenként két-három babérlevelet és kaprot is teszünk – folytatja Csilla. A rétegeket pedig „cigányfedővel”, azaz a káposzta belső leveleivel borítjuk. Vizet annyit töltünk, hogy egy-két centire ellepje az ételt.
Kopaszék még szórnak a tetejére is pirospaprikát és díszítésként egy savanyított erőspaprikát.
Szintén jó tanács, hogy a káposztát nem kevergetjük, hanem rázogatjuk, s alig főzzük erősebb lángon, mint egy húslevest. Csilla hozta otthonról a szokást, vékony rántást is készítenek hozzá a végén.
A Kopasz és Bandája rendszerint e recept alapján készített töltött káposztával indul a versenyeken, és az esetek többségében ezzel a dobogón állhatnak.