Viszlát 2024!

2024.12.28. 19:20

Mit igyunk szilveszterkor? Körbenéztünk Győrben, mivel érdemes koccintani - videó

Ha szilveszter, jöhet a pezsgő! De miért pont pezsgővel szokás koccintani újévkor? A pezsgő mellett milyen alkohol népszerű még?

Szilveszter és újév napjához rengeteg néphagyomány köthető. A régi mondások szerint olyan lesz az év, amilyen az újév. Ha nem tartjuk be a szilveszteri szokásokat, akkor egész évben elkerülhet bennünket a szerencse és balszerencse kísérheti az új esztendőnket. 

A pezsgő fogyasztása jót hozhat az új évre. Felvételünkön Németh Jenő Péter, a Belvárosi Diszkont tulajdonosa.
A pezsgő fogyasztása jót hozhat az új évre. Felvételünkön Németh Jenő Péter, a Belvárosi Diszkont tulajdonosa.
Fotó: Molcsányi Máté

Szilveszter éjjelén azért kell minél nagyobb zajt csapni, hogy elűzzük az ártó szellemeket és a betegségeket. Erre számos eszköz áll a rendelkezésünkre, duda, trombita, petárda, tűzijáték, de az új év köszöntésére kibontott pezsgő pukkanása is hatásos lehet. Éjfél elteltével csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben, bőség és fényűzés vár ránk. 

Évszázadokkal ezelőtt a pezsgő fogyasztása csupán egy szűk réteg kiváltsága volt. Elsőként az 1600-as években készített pezsgőt véletlenül Dom Perignon francia szerzetes, aki túl sokáig hagyta erjeszteni a bort, ezzel megalkotta a habzó italt. Akkoriban a pezsgő elkészítése több évig is eltartott, a kis mennyiségben készült különleges italt nagyon drágán lehetett beszerezni, így csak a nagyon tehetősek tehették meg. Bár ma már nem ilyen ritka, mégis luxus italként tartjuk számon, főként különleges évfordulókon, jeles eseményeken, családi ünnepeken és főként újévkor koccintunk vele. Talán abban reménykedünk, hogy ha fényűző, drága és úri italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az év hátralévő részében is gazdagság, pompa és bőség vár ránk. 

Az ünnepi pezsgő

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül hazánkban. Ennek a mennyiségnek a jelentős része a magyar piacon kel el, körülbelül harmada kerül az exportpiacokra.  A legtöbb magyar pezsgő Kanadába, Észtországba, Romániába, Svédországba és Lettországba utazik. A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira. A NAK közleménye szerint az év végén, különösen december utolsó két hetében a fogyasztás sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el. Egyre többen keresik a könnyedebb, gyümölcsösebb ízeket, ezért egyre nő a rozé pezsgők iránti kereslet. Emellett sokan keresik az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes pezsgőket is, amelyekből egyre szélesebb kínálattal találkozhatnak a magyar vásárlók is.

Keresett a magyar pezsgő

Milyen italokkal is búcsúztatjuk az óévet és köszöntjük az újat? – kérdeztük a tíz éves győri Belvárosi Diszkont tulajdonosát, Németh Jenő Pétert.

– Üzletünkben az éves pezsgő eladás 80 százaléka az év végére tehető. Tapasztalatunk szerint az utóbbi években a kereslet kicsit elmozdult a minőségibb pezsgők fogyasztása felé, egyre többen keresik a jobb minőségű italokat. Az is elmondható, hogy ma már nem csak a hagyományos pezsgőgyárak termékei vannak a piacon. A magyar pincészetek is előjöttek saját pezsgőikkel, amit szintén egyre többen választanak. A hölgyek inkább az édeset keresik, de zömében a száraz pezsgőből fogy több. Az áruk nagyon változó, 1000 forinttól kezdődik, de 4-5 ezer forintért már nagyon jó magyar pezsgőket lehet kapni, amiket elég jól visznek a vásárlók. Üzletünkben jelenleg negyven ezer forintba kerül a legdrágább. Ez egy francia, limitált kiadású Champagne – tudtuk meg az üzlet tulajdonostól, aki arról is beszélt, hogy szilveszterezni a pezsgők mellett az égetett tömény italokat is szívesen viszik. Különösen népszerű a whisky, de az utóbbi években a gin fogyasztása szemmel láthatóan megnőtt.  

A gin is előtérbe került szilveszterkor

– Az üzletünkben talán a ginből van a legszélesebb kínálat, mintegy százféle található belőle. Hogy lehet ebből választani? Sokszínű a kínálat, mint az emberek ízlése. Vannak a hagyományos alap italok, a London dry ginek, de nagyon sokféle ízesítésű van. Kinek milyen az ízlése, olyant választhat, de szívesen ajánlunk a vevőinknek újakat, ha szeretnék kipróbálni őket. Megvan az is, hogy melyik ginhez milyen tonikot illik adni, hogy még jobban kihozza az ízét az italnak – árulta el Németh Jenő Péter.

Ki gondolná, hogy a világ minden tájáról származó gint találhatunk az üzlet polcain, vannak gyümölcsös, fűszeres, borókás, citrusos, virágos ízekben, kinek mi a kedvence. Azt sem mindenki tudja talán, hogy már hazai gyümölcsökből hazai lepárlóban is készülnek.

A pezsgő mellett a gin is népszerű szilveszterkor.
A pezsgő mellett a gin is népszerű szilveszterkor.
Fotó: Molcsányi Máté

Hogy az új év jól kezdődjön és aztán még jobban folytatódjon, nem árt, ha mértékkel fogyasztjuk az alkoholos italokat az óév búcsúztatóján is.

A gin jellegzetes ízű borókabogyóból készülő szeszes ital. A gineket jellemzően több lépcsős eljárás segítségével állítják elő. Első lépésben a szeszbe borókabogyót és különböző gyógynövényeket, fűszereket áztatnak. Az így nyert karakteres párlatot cukorral, illetve egyéb, általában citrusos aromákkal gazdagítják. 

A gineknek két fő fajtáját különböztethetjük meg. 

  • Az alacsonyabb minőségű kevert és a 
  • prémium minőségű párolt gint. 

A gineket fogyaszthatjuk koktélokhoz keverve, de a legkitűnőbb ginek magukban, vagy jégre töltve is kiváló élményt nyújtanak. A legismertebb ginek a Gordon’s, Beefeater, Bombay illetve a Tanqueray ginek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában