Karácsonyi menü után

2024.12.26. 20:51

Megnéztük meddig áll el a halászlé és a kocsonya

Megnéztük, hogy az ünnepi menü után megmaradó karácsonyi ételek meddig tarthatók el. Többek között mutatjuk azt is, hogy meddig áll el a kocsonya és a halászlé a hűtőben.

Az ünnepi lakoma után gyakran nem tudjuk mihez kezdjünk a maradékkal. Megnéztük meddig állnak el a karácsonyi ételek, például a kocsonya, vagy a mézeskalács.

Megnéztük meddig áll el a kocsonya és a többi karácsonyi étel.
Megnéztük meddig áll el a kocsonya és a többi karácsonyi étel.
Fotó: Shutterstock

Kocsonya

A kocsonya hűtőben tárolva 3-4 napig fogyasztható. Fontos, hogy hidegen, légmentesen lefedve tároljuk, mert a zselatinos réteg könnyen megromlik a levegőben lévő mikróbáknak köszönhetően. Ha tovább szeretnénk megőrizni, érdemes kisebb adagokra osztani, és mélyhűtőbe tenni, ahol akár 1-2 hónapig is eláll. Kiengedésnél figyeljünk oda, hogy fel kell engedni (lehetőleg felforralni, hogy az esetlegesen előforduló káros mikroorganizmusok elpusztuljanak) és újra kell dermeszteni.

Halászlé

A frissen készült halászlé hűtőben 2-3 napig biztonságosan tárolható. Fagyasztva az eltarthatóság jelentősen meghosszabbodik: akár 2-3 hónapig is élvezhetjük, ha jól záródó edényben fagyasztjuk le.

Töltött káposzta

A töltött káposzta híres arról, hogy kifejezetten sokáig eláll más ételekhez képest. Hűtőben 4-5 napig is finom marad, sőt, az ízek összeérnek, így sokak szerint még finomabb lesz. Mélyhűtőben akár 2 hónapig is eltartható.

Mézeskalács és linzer

A mézeskalács hetekig, sőt, megfelelő tárolás mellett akár hónapokig is fogyasztható, mivel alacsony a nedvességtartalma. A linzer 1-2 hétig marad friss, ha légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Bejgli és zserbó

A bejgli frissessége hűtőben 5-7 napig megőrizhető. A zserbó szintén jól bírja: akár 1 hétig is eláll hűtőben, légmentesen zárva. Mindkét sütemény lefagyasztható, így később is élvezhetjük az ízüket.

Cukormáz és diós kosárka

A cukormáz önmagában nem romlandó, de ha süteményre kerül, a sütemény eltarthatósága határozza meg az élettartamát. A diós kosárka szobahőmérsékleten 3-4 napig friss, hűtőben 1 hétig eltartható.

Tatár beefsteak

Ez az étel frissen a legjobb. Hűtőben tárolva legfeljebb 1 napig biztonságos fogyasztani, mivel nyers húst tartalmaz, amely könnyen romlik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában