Dubaji csoki teszt

2024.12.10. 09:52

Megkóstoltuk a csodacsokit, amiért még dulakodtak is az egyik győri üzletben - videó, fotók

Alig pár hete indult hódító útra, mégis rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert a dubaji csoki. Szerte a világon kis túlzással mindenki meg szeretné kóstolni a közel-keleti édességet. De vajon tényleg ennyire finom a pisztáciás csábítás, amely 2024 végén tarolt a neten? A Kisalföld győri szerkesztőségében úgy kutattuk a kérdésre a választ, hogy két dubaji csokit is próbára tettünk.

Mielőtt tesztünkre és a megosztó véleményekre térnénk, röviden összegezzük, mit is tudunk a dubaji csokiról és arról az össznépi „őrületről”, ami a kalóriabombát övezi napjainkban. A közel-keleti ihletésű édesség ropogós kadajif tésztából, pisztáciakrémből és tahiniből áll, amit az emírségek cukrászai tejcsokoládéba burkolnak. A desszert nevét szinte egyik napról a másikra ismerte meg a világ; köszönhetően a közösségi oldalakon terjedő rövid videóknak.

A rekordidő alatt világhíressé vált dubaji csoki összességében csalódást okozott a Kisalföld győri újságíróinak, bár azért találtunk pozitívumot is az édességben.
A rekordidő alatt világhíressé vált dubaji csoki összességében csalódást okozott a Kisalföld győri újságíróinak, bár azért találtunk pozitívumot is az édességben.
Fotó: Csapó Balázs

Itthon is megkerülhetetlen a dubaji csoki

Magyarországon bő hónapja, november óta készítik a cukrászdák; érezhetően a dubaji csoki robogó vonatára mindenki fel akar szállni, s senki sem akar lemaradni a jelentős bevételi lehetőségről. Érdekesség, hogy az egyik német tulajdonú diszkontlánc „csomagban” kínálta a dubaji csoki összetevőit, amelyeket úgy kapkodtak el a boltok polcairól, mint anno 40 éve a banánt és a narancsot karácsony előtt az Arrabona áruházból.

Annyi különbség azért akad, hogy egykoron mindenki képes volt türelmesen kivárni a sorát az ünnepi kiló déli gyümölcsért, míg napjainkban vitákat, sőt még kisebb dulakodást is eredményezett a dubaji csoki alapanyagainak beszerzése. Legalábbis ezt hallottuk az egyik eladótól a szóban forgó lánc egyik győri üzletben. Jelensorok írójának itt egyébként pisztáciakrémmel kellett megelégednie; a kadajif tésztának már csak hűlt helyére leltem a boltban.

Teszt után – Tudunk élni dubaji csoki nélkül is a jövőben

A Kisalföld újságírói a győri szerkesztőségben kétféle dubaji csokoládét teszteltek. Az egyik csomagolt, Törökországban gyártott édesség volt, míg a másikat a belvárosi Bécsi Kávéház hűtőpultjából szereztük be. A 100 grammos, pisztácia-zöldszínű csomagolásban pompázó dubaji csokit 2190 forintért vettük egy édességboltban – az Aldiban a 30 g-os kiszerelés 499, míg a 90 g-os 1499 forint –, ám óriásit csalódtunk benne.

Annyira sziruposan édes volt ez a dubaji csoki, hogy kisebb gondnak véltük, hogy nem érezzük a pisztácia ízét, sokkal jobban féltünk a cukormérgezés veszélyétől. Szerencsére a Bécsi Kávéház dubaji szelete sokat javított az összképen – hozzáteszem, ez is megosztónak bizonyult csapatunkban –; itt mind a pisztácia, mind a tahini íze kijött, s egyáltalán nem tolakodóan édes a kézműves cukrászsütemény.

Nem rossz, de...

Aki nyitott az újdonságokra, érdemes kipróbálnia a dubaji csokit, bár azt szinte biztosan állítjuk, hogy nagyobb a füstje 2024 nagy felfedezettjének, mint a lángja. Ahogy egyik kollégám fogalmazott: „nem rossz, de inkább hetente elkészítem a saját pisztáciás tiramisumat, az sokkal jobb”. Sok igazság van ebben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában