2024.12.10. 07:10
Győr az ország desszertfővárosa
Az ételrendelési portál megnézte, milyen eltérések vannak régiós szinten a magyarok étkezési szokásaiban. Győrben rendelik a legtöbb desszertet a főfogások mellé, de a saláták és a levesek is népszerűek – derült ki a foodora saját adataiból. Kiderült, hogy egzotikusabb ételek mellett a hagyományos vasárnapi ebéd kellékei is népszerűek, míg húslevest sokan rendelnek, addig a rántott húst már lényegesen többen készítik otthon.
Ma már számos ország konyháját ki lehet próbálni pár kattintással, az online ételrendelő portálokon az egzotikusabb ételektől kezdve a házias fogásokig mindent megtalálni. A foodora több ezer partnerrel rendelkezik az országban és már rengeteg településen elérhető a szolgáltatás. Ezeket a rendelési adatokat összesítve nézte meg, hogy az ország melyik részében milyen konyha a legnépszerűbb. Sós, vagy édes, desszert vagy savanyúság? Lássuk mit mutatnak az adatok.

Forrás: foodora
A desszertektől a húslevesig
A győriek a foodora adatai alapján a hamburger és a carbonara rendelésben is az élen járnak, ugyanakkor a hazai ízek közül a húsleves és a kolbász is nagy kedvenc. A nehezebb fogások mellett viszont kiemelkedően sokan választanak salátát köretnek. Az édességek és desszertek esetében Győr felülmúlja az országos adatokat,
népességarányosan itt rendelik a legtöbb desszertet a főfogások mellé.
Itt keresik a legtöbben a magyaros ételeket
A foodora adataiból kiderült az is, hogy országos szinten a magyaros konyha Szegeden a legnépszerűbb, viszont népességarányosan Pécsen rendelnek a legtöbben ilyen fogásokat. A kolbászt külön fogásként kínáló vidéki éttermek tekintetében megint dobogós helyen van Debrecen, viszont népességarányosan Győrben rendelik a legtöbb kolbászt.
A klasszikus vasárnapi ebédhez elengedhetetlen húsleves, és az erőleves népszerűsége továbbra is töretlen és ez a rendelésekben is meglátszik. Győr jár az élen a főváros után, itt ugyanis kiemelkedően magas az ezer főre jutó levesrendelések száma, előfordul, hogy 6-8-szorosa a városi átlagoknak A második helyezett Szombathely, itt az átlag levesrendelések 3-4 szerese jellemző. Ezzel szemben a főzelékekből és a rántott húsból lényegesen kevesebbet rendelnek a felhasználók.